Wat is het onderscheid tussen kachels van gietijzer, speksteen en plaatstaal?

Er zijn zoveel verschillende soorten kachels op de markt dat het logisch is dat je door alle details het overzicht verliest. Om te beginnen zijn er 3 verschillende materiaalsoorten kachels: gietijzer, speksteen en plaatstaal. Hieronder zullen ze uitvoerig worden uitgelegd.

Kachels van plaatstaal

De uitstraling van een plaatstalen kachel is meestal strakker dan die van een gietijzeren kachel. Ze geven naast rechtstreekse stralingswarmte soms ook convectiewarmte af. Convectiewarmte verplaatst zich met behulp van lucht die omhoog gaat. De kachels van plaatstaal worden aan de buitenkant snel warm en als er in de luchttoevoer wisselingen optreden, reageren ze hier ook sneller op. Wil je de kachel wat lager zetten (minder hout stoken en de luchttoevoer wat terugzetten), dan zal deze kachel sneller wat in temperatuur afnemen dan een kachel van gietijzer en nog sneller dan een kachel van speksteen.

Sommige kachels van plaatstaal zijn uitgewerkt als convectiekachel. Kachels die aan de bovenkant een rooster hebben, worden hierdoor gekenmerkt. Zeker in combinatie met een ventilator, beweegt convectiewarmte beter de ruimte door. Deze warmte wordt meer gewaardeerd dan rechtstreekse stralingswarmte.


Foto: Sfeerverwarming Tromp en Van Eck b.v 

Kachels van gietijzer

Kachels van gietijzer bestaan uit elementen die uit één stuk gegoten zijn en kunnen worden versierd met mooie decoratieve figuren. Ze hoeven er niet per se klassiek uit te zien, want sommige moderne kachels zijn ook (deels) van gietijzer gemaakt. Gietijzer is bijzonder degelijk materiaal en daarom is het niet gek dat er zelfs motorblokken voor auto’s van worden gemaakt. Goede kwaliteit gietijzer is erg belangrijk, omdat er in slechte kwaliteit sneller scheuren komen waardoor het zal breken.

Qua warmteafgifte zit een kachel van gietijzer tussen een kachel van plaatstaal en speksteen in. In vergelijking met plaatstaal duurt het langer voordat gietijzer is opgewarmd. Dit zorgt er wel voor dat de warmte langer wordt vastgehouden door de kachel. De kachels van gietijzer zijn meestal niet gemaakt als convectiekachel. De warmte van een gietijzeren kachel wordt door veel mensen wel als zachter beschouwd dan de warmte van een kachel van plaatstaal.

Wanneer gietijzer goed wordt onderhouden, wordt dit materiaal doorgaans duurzamer beschouwd dan plaatstaal. Bij gietijzeren kachels is er de mogelijkheid om een emaille laag aan de kachel toe te voegen, omdat gietijzer in hoge mate vormvast is. Er worden verschillende soorten kleuren aangeboden door fabrikanten, doordat het met name met het uiterlijk van de kachel te maken heeft. Emaille is echter wel een kwetsbaar materiaal en kan daarom sneller beschadigen. Na een tijdje kan er craquele (scheurtjes in de laag emaille) verschijnen.

Kachels van speksteen

Speksteen is vooral afkomstig uit Brazilië en Finland en is een natuursteen. Dit materiaal houdt warmte vast. Een nadeel hiervan is dat de kachels van speksteen erg zwaar zijn, doordat ze veel massa bezitten. Speksteen absorbeert de warmte echt, vergeleken met kachels van gietijzer of plaatstaal. Dat zorgt ervoor dat het langer duurt voordat de kachel van buiten opgewarmd is. Je kunt ongeveer 24 uur van deze warmte genieten als je de kachel 3 uur hebt opgestookt. Er wordt vooral stralingswarmte afgegeven door speksteen en deze infrarode onzichtbare warmte voelt lekker aan.

De warmte van een speksteenkachel wordt als het meest aangenaam beschouwd. De kachel kan daarentegen wel in mindere mate aangestuurd worden. Het effect van minder lucht en minder stoken is pas merkbaar na een langere tijd. Je verbrandt je vingers eigenlijk niet aan het speksteen, omdat deze kachels veilig zijn. Daarnaast kunnen bij speksteenkachels de meubels dichterbij staan, in vergelijking met kachels van plaatstaal of gietijzer.

Is het nog niet helemaal duidelijk welk materiaal kachel handig is in jouw huis? De adviseurs bij één van onze Premium Partners helpen je graag op weg!


Foto: Fireplace Haarden

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!