Is een gashaard kopen nog verstandig?

Het is de afgelopen tijd met enige regelmaat in de media: gashaarden. Moeten de regels verworpen worden of moeten we Nederland gasvrij maken door gas af te schaffen? Wordt dit werkelijkheid?

Op NOS.nl is in het voorjaar van 2018 een artikel verschenen, waarin stond dat er door Europa meer geïnvesteerd zal worden in een nieuwe gas-infrastructuur. Voor de volgende veertig tot vijftig jaar zullen de gasleidingen aangelegd worden. Het doel van de Europese Unie is om in 2030 een 40% lagere CO2-uitstoot te hebben dan in 1990. De daling was maar 12,5% tot 2015. In 2020 moet de uitstoot 25% lager zijn dan in 1990, is besloten door de rechter.

Oplossingen

Er worden verschillende soorten CO2 neutrale manieren van verwarmen verzonnen. Er worden bijvoorbeeld veel zonne- en wind-energieparken opgezet. Vanaf 1 juli 2018 worden er in nieuwbouwwoningen geen aansluitingen met aardgas meer gerealiseerd. In plaats daarvan moet er gezocht worden naar een alternatief, zoals een warmtepomp. Er zullen dus vanaf nu geen aardgasaansluitingen meer aanwezig zijn in nieuwbouwwijken. Het is voor bestaande situaties moeilijk om gasloos te worden. De kosten om één huis om te bouwen, zijn al tussen de 30.000 en 50.000 euro. Gas is bovendien de voordeligste energiebron. 1 M3 gas kost ongeveer €0,65 in vergelijking met dezelfde warmte aan stroom, 10 kWh voor €2,20; dit verschilt ongeveer €1,55!


Foto: Matim Haard en Interieur

Wat zal er in de toekomst gebeuren?

De verwachting is dat in 2050 nog 25% van de huizen op gas aangesloten zal zijn. Gemiddeld gaat een gaskachel ongeveer 25 jaar mee, dus voorlopig is er nog geen reden om je zorgen te maken.

K-gas

Het enige dat er de komende tijd zal veranderen in Nederland is de overgang van G-gas op K-gas. Het enige verschil tussen G-gas en K-gas is dat K-gas een hogere calorische waarde heeft. Om alle gastoestellen in de toekomst nog te laten werken, moeten ze aangepast worden. Er zal pas rond 2033 sprake zijn van deze overgang. Vanaf 1 januari 2018 is het daarom ook niet meer toegestaan om gastoestellen te verkopen die niet kunnen functioneren met het K-gas.

Voor meer informatie kun je altijd terecht bij één van onze Premium Partners bij jou in de buurt!

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!