Inzet of inbouwhaard?

Inbouw of inzethaard? Wanneer je een kachel kiest, kan je kiezen voor een inzet of inbouwhaard. Een inbouwhaard is dikwijls te vinden in een schouw en heeft vaak een liftdeur. Een inzethaard wordt gebruikt om een kachel in een al bestaande situatie te vervangen.

Wat is een inbouwhaard?

De inbouwhaard wordt gebruikt in situaties die nieuw zijn. De inbouwhaard is los en wordt eerst op zijn plek gezet. Daarna wordt er om de haard een ombouw gemaakt. Het is ook mogelijk om de haard te verwerken in een meubel. Na het plaatsen van de inbouwhaard wordt deze met gasbeton blokken of met een brandwerende gipsvezelplaat ombouwd.

De ombouw behoort vier convectieroosters te hebben, zodat de warmte kan ontsnappen. Twee roosters onder, aan allebei de kanten en twee rooster boven aan allebei de kanten. Sommige installateurs kiezen ervoor om de warmte te laten ontsnappen door de ombouw niet tot het plafond dicht te maken. Er wordt ook wel eens gebruik gemaakt van een houtvak die niet dicht gemaakt wordt, zodat de zuurstof daar naar binnen kan. Je hebt de convectieroosters dan niet nodig, omdat de natuurlijke confectie zo zelf tot stand wordt gebracht.


Foto: Het Ambacht

Externe luchttoevoer

In principe heb je in alle gevallen (vooral bij nieuwbouw) een externe luchttoevoer nodig als het gaat om een inbouwhaard. Deze zorgt ervoor dat er genoeg lucht aanwezig is om de verbranding in stand te houden. De externe luchttoevoer kan, als de haard geplaatst is tegen de buitenmuur, toegevoerd worden door de buitenmuur. Dit gebeurd door een rooster te plaatsen aan de buitenkant. De kruipruimte kan ook zorgen voor een toevoer van zuurstof, indien deze goed geventileerd is. De externe luchttoevoer zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van de zuurstof in je woonruimte om de verbranding in stand te houden. Zo heb je minder kans op rook in de ruimte als de kachel bijgevuld wordt en het verbetert de leefomgeving.

Wat is een inzethaard?

In vergelijking met een inbouwhaard, is een inzethaard gemakkelijker te plaatsen. Er is weinig tijd nodig voor de installatie en bovendien hoeft er vaak nauwelijks tot niets gesloopt te worden. De inzethaarden zijn verkrijgbaar in verscheidene maten. De opening van een openhaard heeft standaard maten en daar worden de maten van de inzethaarden meestal aan aangepast. De prijs van een inzethaard is vaak veel lager dan die van een inbouwhaard. Een belangrijke reden hiervoor is dat een inzethaard een draaideur heeft en de inbouwhaard vaak een liftdeur heeft. Daarnaast is het vermogen van inzethaarden meestal lager, omdat ze in de bestaande situatie van een openhaard moeten aansluiten. Dit is een voordeel als je woning goed geïsoleerd is en de inzethaard als sfeerverwarming ingezet wordt.


Foto: Voermans Cillekens 

Geen convectieroosters

Convectieroosters zijn niet nodig, omdat de inzethaard convectiesleuven bezit. Het rendement zal hetzelfde blijven.

Het vervangen van een openhaard

Ben je in het bezit van een openhaard? Dan is een inzethaard zeker het overwegen waard! Van een rendement van 10%, kun je zonder al te veel moeite naar een rendement van 75% of hoger door een inzethaard te nemen. (Inzet)haarden stoken dus veel zuiniger en schoner dan een openhaard. Daarnaast stook het veel gemakkelijker en zal je het milieu en de omgeving (veel) minder tot overlast zijn. Een voordeel is ook dat je even naar de supermarkt of zelfs naar bed kan gaan met een gesloten haard. Dit zou je met een openhaard niet kunnen doen. Er is daarom een grote kans dat je de haard dan vaker gaat gebruiken. Bovendien geeft een inzethaard veel minder rest-as, minder rommel en zal er weinig tot geen rook aanwezig zijn in de ruimte.

Voor meer informatie kun je altijd terecht bij één van onze Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!