Hoe onderhoud je een houtkachel?

Een kachel of haard stoken is niet mogelijk zonder af en toe onderhoud te plegen. Er wordt daarom geadviseerd om zowel de schoorsteen als de haard geregeld van onderhoud te voorzien.

De houtkachel onderhouden en schoonmaken

Wanneer een kachel goed onderhouden wordt en schoon is, zal het hout beter en schoner branden en komt het vuur meer tot zijn recht. Zo kun je nog een beetje extra genieten van de haard. Daarnaast zal het risico op een schoorsteenbrand en op installatieschade verkleinen wanneer je de schoorsteen regelmatig veegt. Op deze manier zal je haard of kachel langer meegaan.

Wat kan je zelf aan het onderhoud doen?

Het schoonmaken van de kachelruit is een klusje dat gemakkelijk gedaan kan worden. Wanneer je de kachel op vol vermogen laat branden, zal het roet wat op de kachelruit zit vaak ‘schoonbranden’.

Is de kachelruit daarna nog niet volledig schoon? Volg dan de volgende stappen;

  1. Pak een vochtige doek en doop deze in het as op de bodem van de haard.
  2. Wrijf met de doek over de ruit totdat deze schoon is.
  3. Wrijf ten slotte met een schone doek de losgelaten roetdeeltjes weg.

Mocht dit niet werken, maak dan gebruik van een kachelruitenreiniger.

Met een metalen schep kun je het as uit de kachel verwijderen en dit schep je dan in een (afsluitbare) emmer van metaal. Dit is nodig, omdat as erg goed isoleert en dus kan je na een paar dagen nog steeds gloeiende deeltjes vinden. Het is daarom belangrijk dat je het as pas weggooit als de gloeiende deeltjes weg zijn. Let ook op de vuurvaste platen, want deze kunnen breken na een paar jaar doordat ze keer op keer warm worden en weer afkoelen. De platen kunnen ook kapot gaan doordat er te ruw mee wordt omgegaan. Bekijk daarom af en toe of de platen nog in goede staat zijn. Mochten ze niet in goede staat zijn, dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk te vervangen. Zo kun je het rendement van de kachel optimaliseren.


Foto: Veldheer Kachels

Het kachelkoord vervangen

Het is ook erg belangrijk om het kachelkoord te controleren. De functie van het koord is om de kachel zo goed mogelijk af te sluiten met de deuren. Het zorgt ervoor dat losse delen afgedicht worden, zoals het rookkanaal en de kachel. Het is daarom van belang om het kachelkoord af en toe te vervangen. Dit moet gebeuren wanneer het koord hard geworden is of als het koord uit elkaar valt.

Specialistisch onderhoud

Naast al het kleine onderhoud dat je zelf kunt doen, is er ook groot onderhoud nodig door een specialist. Bij groot onderhoud kun je denken aan het vegen van de schoorsteen. Er wordt aangeraden om het rookkanaal minimaal één keer per jaar te laten vegen. Stook je de houtkachel veel? Dan is het verstandig om dit twee keer per jaar te laten doen.

Voor meer informatie kun je altijd terecht bij één van onze Premium Partners bij jou in de buurt!

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!