Een gasvrij Nederland? Nee, nog niet!

Adviseurs in heel Nederland krijgen steeds vaker de vraag of het kopen van een gashaard nog wijs is. De media brengt namelijk graag onder de aandacht dat Nederland niet meer afhankelijk wil zijn van gas. Maar hoe zit dit in elkaar? Wij vertellen je graag het echte verhaal!

Toekomstgericht

Het winnen van aardgas staat al even ter discussie in Nederland. Hoewel de vraag naar gas toeneemt, neemt in Nederland de productie juist af. Er wordt meer en meer naar een alternatief voor het gas uit Groningen gezocht. Er wordt gas uit het buitenland geïmporteerd, zodat er aan de vraag kan worden voldaan. Een vraag die misschien bij je opkomt, is wat dit betekent jou wanneer je een gashaard hebt. Een terechte vraag, want de samenstelling van gas uit het buitenland is soms anders en dus niet altijd bruikbaar in hetzelfde toestel. De nieuwe kachels en haarden zijn daarentegen al helemaal klaar voor het gebruik van ‘het nieuwe gas’ en zijn dus toekomstgericht.

Misschien vraag je je wel af of er nog toekomst zit in het gebruik van gas in Nederland. De media heeft hier al veel over geschreven en gezegd, maar ben je van alle feiten op de hoogte? Ongeveer 95% van de Nederlandse huishoudens gebruikt nog gas. Wanneer deze huishoudens (meer dan 7 miljoen) allemaal over moeten gaan op elektrisch, dan is er veel meer elektriciteit nodig. Naast het feit dat het huidige elektriciteitsnet dit niet aan zou kunnen, dient de elektriciteit ook nog duurzaam te worden opgewekt. Een andere benadering kan zijn dat huishoudens die van gas gebruik maken, uitgerust worden met diverse installaties voor onder meer de verwarming. Er zijn echter nog geen geschikte alternatieven voorhanden. Het ombouwen van de miljoenen Nederlandse huizen kost daarnaast ook erg veel geld. Het is voor Nederland dus niet gemakkelijk om geheel of gedeeltelijk afscheid te nemen van het gas.


Foto: Beerten Haardendesign

De feiten:

  • Van de 7,6 miljoen woningen, stookt er 95% op gas.
  • Er zullen tot 2021 sowieso 100.000 nieuwe woningen met een aansluiting voor aardgas bijkomen.
  • Maar 20% van het aardgas uit Groningen wordt voor het koken en verwarmen gebruikt.
  • 80% wordt voor export en verschillende industriële bedoelingen gebruikt.
  • 2018: er wordt meer gas geïmporteerd uit het buitenland dan dat er zelf gewonnen wordt.
  • Huidige status: de winning van aardgas in Groningen wordt beëindigd in 2030 en heel misschien wat eerder.
  • Voor 88% wordt elektriciteit nog opgewekt door middel van fossiele bronnen en dus ook met behulp van aardgas. Slechts 14% van alle elektriciteit wordt door groene bronnen gegenereerd.
  • Nederland investeert circa 500 miljoen euro in een geheel nieuwe stikstofinstallatie voor gas uit het buitenland.

Al met al zal aardgas de aankomende vijftien jaar nog gewoon beschikbaar blijven voor bijna alle woningen. De aankoop van een gashaard blijft daarom een goede investering. Het gasgebruik zal geleidelijk aan afgebouwd worden. Wanneer de gemeente jouw woning toch over wil zetten op elektriciteit, dan kan jouw gashaard aangepast worden naar onder andere propaangas. De nieuwe gashaarden zijn dus klaar voor de toekomst!

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!