Wat zijn pellets en hoe duurzaam is het?

Hoe milieuvriendelijk zijn pelletkachels? De houtpellets zijn CO2 neutraal, omdat ze gemaakt worden van houtresten. Als de houtresten niet opnieuw gebruikt zouden worden, zou het CO2 gaan uitstoten omdat het dan gaat rotten.

Pellets; wat zijn dat?

Pellets zijn samengeperste, schone stukjes afvalhout die cilindervormig zijn. Deze naam is afkomstig van het Nederlandse werkwoord ‘Pelleteren’. Pelleteren betekent ‘een manier van persen’. De productie van houtpellets is vrij van kunstmatige toevoegingen.

De CO2 neutraliteit van pellets

Tijdens de levenscyclus van de boom wordt er CO2 opgenomen. Wanneer de pellets verbrand worden, komt er evenveel CO2 vrij. Dit zorgt ervoor dat er geen extra CO2 vrijkomt in de atmosfeer, wat wel het geval is bij de fossiele brandstoffen (stookolie, gas). In het kort is het CO2 neutraler om pellets te stoken en dat is dus milieuvriendelijker.

Hoeveel as wordt er geproduceerd door houtpellets?

Een houtpellet bestaat uit schone, droge resten van hout. De pellet wordt bijna optimaal verbrand door de pelletkachel. Het overblijfsel van as is daardoor minimaal en het is niet vergelijkbaar met de hoeveelheid asresten van een houtkachel.

Het maximale asgehalte van pellets liggen doorgaans tussen de 0,3 en 1,0%. Het overige as zit vol met voedingsstoffen en mineralen voor planten en is daarom ook zeker niet chemisch. Het as is dus ook goed te gebruiken als compost voor in de tuin.


Foto: Brabant Kachels

De kwaliteit en grondstof pellets

Er zijn geen kunstmatige toevoegingen nodig om houtpellets te maken, want ze bestaan alleen uit de vaste grondstof hout. Er zijn daarentegen wel kwaliteitsverschillen in verschillende soorten pellets. Het verschil kan hem zitten in hoe hard de brandstof geperst is en in welke grondstoffen er gebruikt zijn. Als de pellets zachter zijn geperst, kan je concluderen dat de kwaliteit minder is. Ze ontvlammen namelijk sneller en daardoor is er een grote uitstoot van stof. Er moeten dan meer pellets gebruikt worden in vergelijking met betere kwaliteit pellets die minder snel ontvlammen. Daarnaast is er een grotere kans op technische problemen wanneer deze goedkope pellets gestookt worden. De gebruiker van de pelletkachel is zelf verantwoordelijk om de goede kwaliteit pellets te ontdekken. Ze zijn goed als ze stevig zijn en glimmen, oftewel stevig geperst.

De pelletkachel is een kachel van deze tijd en dat maakt hem erg bijzonder. De kachel wordt ook wel een elektronische (hout)kachel genoemd, omdat hij vol automatisch aangestuurd wordt. De temperatuur en de verdeling van de warmte kunnen geregeld worden met behulp van een afstandsbediening, een display die ingebouwd is in de kachel of met een mobiele app. Het gebruiksgemak is één van de vele voordelen van een pelletkachel.

Gekeurde pellets

Het verbranden van gekeurde pellets is voor de meeste kachels verplicht door de gevoeligheid van het systeem voor verstoppingen. Pellets die goedgekeurd zijn, zijn daarnaast ook milieuvriendelijker en veiliger voor de klant.

Schoorsteenbranden kunnen sneller ontstaan wanneer de pellet een slechte verbranding heeft, want de schoorsteen wordt zo gevuld met brandstof. Een keurmerk staat voor goede en betrouwbare pellets en garandeert een milieuvriendelijke en schone verbranding. Het keurmerk ‘DIN +’ was onlangs nog voldoende, maar de keurmerken ‘NTA8080’ en ‘EN +’ zijn er de afgelopen tijd bijgekomen. Deze keurmerken geven aan welke grondstoffen er in de pellets verwerkt zijn en dat er echt houtafval uit een gecontroleerde houtkap wordt verwerkt.

Zal de prijs van pellets, net zoals bij gas, stijgen?

Wanneer we naar het buitenland kijken, zien we dat de pelletprijs behoorlijk stabiel blijft. Er is nauwelijks stijging te zien. Doordat het aantal producenten stijgt, zal de prijs van pellets onder blijvende druk staan en daardoor misschien wel dalen. Het prijsverschil in vergelijking met aardgas of stookolie is de laatste jaren alsmaar vergroot. Wanneer je met pellets stookt, kan je jouw stookkosten zelfs verminderen met meer dan 40%.

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

 

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!