Waar komt het geluid van de pelletkachel vandaan?

Er zijn veel voordelen wanneer je een pelletkachel koopt. Helaas is er ook een nadeel, namelijk het geluid van deze kachels. In dit artikel leggen wij aan jou uit waar dit geluid vandaan komt en welke verschillen er zijn.

Hoe kan het dat mijn pelletkachel geluid maakt?

De meeste pelletkachels zijn in het bezit van ventilatoren, die de oorzaak zijn van het geluid dat de kachels produceren. Over het algemeen hebben de meeste pelletkachels twee ventilatoren. De eerste ventilator zorgt voor warmteverspreiding door de gehele ruimte. Zo kan je, zelfs wanneer je niet dicht bij de kachel in de buurt zit, toch genieten van de heerlijke warmte en bereikt de ruimte in snelle tijd een aangename temperatuur. De rookgasventilator, dit is de tweede ventilator, voorkomt de aanwezigheid van een rooklucht en zorgt voor de afvoer van stinkende walmen.

Hoe kan ik het geluid van de kachel verminderen?

Een goed functionerend rookkanaal kan al zorgen voor minder geluid. Een ruimer rookkanaal zorgt voor voldoende natuurlijke trek in de kachel. De normale luchtstromen zullen de rookgassen afvoeren, waardoor de rookgasventilator niet gebruikt hoeft te worden. Niet alleen zal er minder geluid doordat er een ventilator minder is, maar ook wordt de levensduur van jouw kachel verlengd.

Kan ik ook een pelletkachel kopen zonder elektrische ventilator?

De elektrische ventilator is de ventilator die het meeste geluid maakt. Daarnaast is het ook een energieverbruiker. Het is daarom nooit verkeerd om naar alternatieven te kijken. Er worden namelijk ook pelletkachels verkocht zonder elektrische ventilatoren, maar deze hebben ventilatoren die worden aangedreven door een veer. De pluspunten zijn dat deze kachels een stillere ventilator hebben, er geen gebruik wordt gemaakt van elektriciteit en dat de draaisnelheid van de pelletkachel automatisch aangepast wordt op de warmtevraag.


Foto: De Openhaarden- en Plavuizenspecialist

Modellen waar de ventilator uitgeschakeld kan worden

Door vernieuwingen in de kachelbranche is het nu mogelijk om een pelletkachel te kopen waar de ventilator uitgeschakeld kan worden. Veel kacheleigenaren zijn hier erg blij mee. Bij deze kachels kan je de ventilator inschakelen wanneer je een grote hoeveelheid warmte wilt, maar kan je deze ook uitschakelen wanneer je zonder geluid wilt genieten van het vlammenspel.

Geluidloze modellen zonder ventilator

Om optimaal te kunnen genieten van een pelletkachel, is het fijn als deze geen geluid maakt want zo komt de kachel echt tot zijn recht. Gelukkig voor jou zijn deze kachels er! Ze zijn ontworpen op zo’n manier dat er gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke warmtestromen om zo optimale warmte te creëren. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van de warmteventilator. Bovendien heeft zowel de rookgasventilator als de pelletaanvoer een modern ontwerp, waardoor de kachels bijna geluidloos zijn.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!