Hoe onderhoud je een pelletkachel?

De verbranding van een pelletkachel is bijna volledig, omdat de meeste een rendement hebben van 90%. Wanneer je de pelletkachel vergelijkt met een houtkachel, stoot de pelletkachel veel minder CO2 uit en daarnaast blijft er veel minder as over. Toch vereist een pelletkachel het nodige onderhoud.

Door het hoge rendement van de kachel blijft het onderhoud minimaal. Toch raden we aan om de kachel één keer per jaar van door een specialist van onderhoud te laten voorzien, omdat de pelletkachel vrij complex is. Op deze manier weet je zeker dat je de kachel zonder risico kunt gebruiken. De monteur controleert zowel de vaste als de elektrische onderdelen van de kachel. Laat daarnaast ook jaarlijks je schoorsteen vegen.


Foto: Haardhuys Kachelspeciaalzaak

Kan ik zelf ook wat aan het onderhoud doen?

Bij elke kilo pellets die je verbrandt, produceert de kachel er gram as. Het is daarom verstandig om de branderbak om de 2-3 dagen te legen. Om de volledige verbranding op gang te zetten, is het belangrijk dat er zuurstof aanwezig is bij de pellets. Dit kan je controleren door te kijken of de ‘gaatjes’ in de branderbak nog lucht doorlaten en niet verstopt zitten. Een volledige verbranding resulteert namelijk in een branderbak die overloopt en zo raakt de branderbak niet verstopt.

Na de branderbak te reinigen, kan je de aslade leeg maken en vervolgens met een asstofzuiger reinigen. Doe dit niet met een normale stofzuiger, maar met een stofzuiger met een ‘HEPA-filter’, zodat de fijne stofdeeltjes je normale stofzuiger kapot maken. Daarna kan je de glasruit reinigen.

De eenvoudige bediening van de pelletkachel zorgt voor veel gemak. Om te genieten van een brandende pelletkachel vul je enkel pellets aan in het reservoir en druk op je een knop. Sommige pelletkachels zijn ook te bedienen met een smartphone of tablet, doordat zij een WiFi-module bezitten en dit maakt het stoken nog gemakkelijker.

Als laatste is het belangrijk om een kachel te kiezen met een vermogen die voor jouw situatie ideaal is. Op deze manier kan je optimaal genieten van de haard en hoeft er weinig onderhoud aan gedaan te worden.

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!