Over pelletkachels

Een pelletkachel is een gemechaniseerde, volautomatische kachel die warmte produceert door de verbranding van pellets. Van buiten lijkt een pelletkachel op een houtkachel.

Het bijzondere aan de pelletkachel is dat hij volledig aansluit bij de huidige tijd. Doordat de kachel vol automatisch wordt gestuurd, kan je het zien als een computergestuurde (hout)kachel. De werking van een pelletkachel is erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig. Met één druk op de knop van je bedieningsdisplay kan je de pelletkachel aan- en uitzetten. Ze zijn gemakkelijk in de bediening door een inbouwschermpje, een app of een afstandsbediening. Bijna alle pelletkachels hebben een thermostaat die de warmte in de ruimte aangeeft. Het instellen van de temperatuur is ook eenvoudig om zelf te doen. Wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt de kachel zichzelf terug naar een wat lager vermogen of gaat hij zelfs uit. Wordt het weer kouder in de kamer, dan kan de pelletkachel zichzelf weer inschakelen om weer op de juiste temperatuur te komen. Verder hebben pelletkachels een ingebouwde timer, waardoor je zelf in kan stellen wanneer de kachel aan of uit moet staan. Op deze manier brandt de pelletkachel op tijden die jij hebt ingesteld.

De brandstof, pellets, zijn fijn geperste houten staafjes gemaakt van zuiver afvalhout, afkomstig van de houtindustrie. Goede pellets zijn hard geperst en voldoen aan de gestelde normen. De brandstof van de pelletkachel is eenvoudig bij te vullen met zakken pellets. Deze zakken met gecertificeerde pellets kan je op meerdere manieren verkrijgen ( bijvoorbeeld via je Kachels.nl Premium Partner). De prijzen voor het stoken van deze brandstof zijn relatief laag.

Om de kachel continu te voorzien van brandstof, heeft iedere pelletkachel een reservoir voor de pellets. Wanneer je de kachel opstart worden deze pellets met behulp van een pellet voedingsschroef getransporteerd naar de verbrandingskamer. De pelletkachel ontsteekt automatisch via een ontstekingspen. Zo is elke pelletkachel uitgerust met minimaal één ontstekingspen. Tijdens het opwarmen realiseert deze ontstekingspen zoveel hete lucht dat de pellet gaat vergassen en vervolgens ontbrandt. De meeste pelletkachels bevatten twee ventilatoren. Één ventilator voor de afvoer van de rookgassen en één ventilator voor het verspreiden van de warmte in de omgeving. De assen die tijdens het verbrandingsproces ontstaan, worden in de aslade onder in de verbrandingskamer opgevangen.

De installatie

Lees hier alles over de installatie van een pelletkachel.

Brandstof (soorten pellets)

In de kwaliteit van pellets zitten grote verschillen. Lees hier alles over de verschillende soorten pellets (kwaliteit, productie en duurzaamheid).

Voordelen van een pelletkachel:

  • Rendement: pelletkachels hebben een zeer hoog rendement. Bijna alle energie wordt omgezet naar warmte.
  • Gemak en eenvoud: pelletkachels werken volautomatisch en zijn simpel te bedienen.
  • Voordelig stoken: de aanschafprijs van de brandstof, pellets, is relatief laag.
  • Milieuvriendelijk: pelletkachels realiseren een schone verbranding.
  • Besparing: Door een pelletkachel te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld op propaan stoken in je chalet kan je erg veel geld besparen.
  • Sneller warm: Door de ventilator welke de warmte de kamer in blaast wordt de warmte veel beter en sneller verspreid dan met een hout- of gaskachel.
  • Opslag: Pellets zitten in zakken en kunnen ook gewoon makkelijk binnen bewaard worden. Zelfs eventueel buiten zonder dat je er een heel houthok voor nodig hebt.


Foto: De Laat Kachels en Haarden

Nadelen van een pelletkachel:

 • Het vuurzicht: De vlammen van een pelletkachel (afhankelijk welk type voeder) zijn meestal meer onrustig dan die van een hout- of gaskachel.
 • Onderhoud: de pelletkachels moeten, net als een houtkachel,  met regelmaat schoongemaakt worden
 • Storings gevoelig: een pelletkachel is door zijn automatische aansturing en techniek gevoeliger voor storingen dan een traditionele houtkachel.
 • De uitstraling: niet alle mensen zijn te spreken over het design van de pelletkachels.
 • Geluid: Door het gebruik van de ventilatoren en de vijzel om de pellets aan te voeren is bijna geen enkele pelletkachel echt geluidloos.
 • Hoge investeringskosten: er zijn verschillende prijzen, maar over het algemeen is een pelletkachel een grote investering
 • Vond je dit artikel nuttig?
 • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!