Over pelletkachels

Een pelletkachel is een gemechaniseerde, volautomatische kachel die warmte produceert door de verbranding van pellets. Van buiten lijkt een pelletkachel op een houtkachel.

Het bijzondere aan de pelletkachel is dat hij volledig aansluit bij de huidige tijd. Doordat de kachel vol automatisch wordt gestuurd, kan je het zien als een computergestuurde (hout)kachel. De gewenste temperatuur en het vermogen kan je simpel zelf instellen. De aansturing is eenvoudig te regelen middels een ingebouwd display, een afstandsbediening of via je mobiele telefoon. Je kan de kachel zo instellen dat hij zelf aanslaat en stopt op de van tevoren aangegeven tijdstippen. Kortom, de pelletkachel biedt een hoop gebruiksgemakken.

De brandstof, pellets, zijn fijn geperste houten staafjes gemaakt van zuiver afvalhout, afkomstig van de houtindustrie. Goede pellets zijn hard geperst en voldoen aan de gestelde normen. De brandstof van de pelletkachel is eenvoudig bij te vullen met zakken pellets. Deze zakken met gecertificeerde pellets kan je op meerdere manieren verkrijgen ( bijvoorbeeld via je Kachels.nl Premium Partner). De prijzen voor het stoken van deze brandstof zijn relatief laag.

Om de kachel continu te voorzien van brandstof, heeft iedere pelletkachel een reservoir voor de pellets. Wanneer je de kachel opstart worden deze pellets met behulp van een pellet voedingsschroef getransporteerd naar de verbrandingskamer. De pelletkachel ontsteekt automatisch via een ontstekingspen. Zo is elke pelletkachel uitgerust met minimaal één ontstekingspen. Tijdens het opwarmen realiseert deze ontstekingspen zoveel hete lucht dat de pellet gaat vergassen en vervolgens ontbrandt. De meeste pelletkachels bevatten twee ventilatoren. Één ventilator voor de afvoer van de rookgassen en één ventilator voor het verspreiden van de warmte in de omgeving. De assen die tijdens het verbrandingsproces ontstaan, worden in de aslade onder in de verbrandingskamer opgevangen.

De installatie

Lees hier alles over de installatie van een pelletkachel.

Brandstof (soorten pellets)

In de kwaliteit van pellets zitten grote verschillen. Lees hier alles over de verschillende soorten pellets (kwaliteit, productie en duurzaamheid).

Subsidie voor pelletkachels

Sinds 1 januari 2016 geeft de overheid deze subsidie op de kleine installaties van duurzame energieproducten. Hieronder valt onder andere de pelletkachel. Lees hier alles over het aanvragen van subsidie bij de aanschaf van een pelletkachel.

Voordelen van een pelletkachel:

  • Rendement: pelletkachels hebben een zeer hoog rendement. Bijna alle energie wordt omgezet naar warmte.
  • Gemak en eenvoud: pelletkachels werken volautomatisch en zijn simpel te bedienen.
  • Voordelig stoken: de aanschafprijs van de brandstof, pellets, is relatief laag.
  • Milieuvriendelijk: pelletkachels realiseren een schone verbranding.
  • Subsidie: op bijna iedere pelletkachel geeft de overheid tot 2018 een subsidie. Deze varieert van minimaal 500 euro tot maximaal 1.400 euro (CV-Pelletkachels).
  • Besparing: Door een pelletkachel te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld op propaan stoken in je chalet kan je erg veel geld besparen.
  • Sneller warm: Door de ventilator welke de warmte de kamer in blaast wordt de warmte veel beter en sneller verspreid dan met een hout- of gaskachel.
  • Opslag: Pellets zitten in zakken en kunnen ook gewoon makkelijk binnen bewaard worden. Zelfs eventueel buiten zonder dat je er een heel houthok voor nodig hebt.


Foto: De Laat Kachels en Haarden

Nadelen van een pelletkachel:

 • Het vuurzicht: De vlammen van een pelletkachel (afhankelijk welk type voeder) zijn meestal meer onrustig dan die van een hout- of gaskachel.
 • Onderhoud: de pelletkachels moeten, net als een houtkachel,  met regelmaat schoongemaakt worden
 • Storings gevoelig: een pelletkachel is door zijn automatische aansturing en techniek gevoeliger voor storingen dan een traditionele houtkachel.
 • De uitstraling: niet alle mensen zijn te spreken over het design van de pelletkachels.
 • Geluid: Door het gebruik van de ventilatoren en de vijzel om de pellets aan te voeren is bijna geen enkele pelletkachel echt geluidloos.
 • Vond je dit artikel nuttig?
 • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!