Welke weersomstandigheden zijn gunstig voor houtstoken?

Houtkachels zorgen voor warmte en gezelligheid, maar helaas zorgen ze soms ook voor overlast. Dat is erg jammer, omdat verantwoord stoken dit kan voorkomen. De weersomstandigheden zijn een enorm belangrijk onderdeel van verantwoord stoken. Hieronder willen we je graag advies geven.

De ideale weersomstandigheden voor stoken

De weersomstandigheden zijn naast het toepassen van de juiste stooktechnieken en het gebruiken van goed hout erg belangrijk om verantwoord te stoken. Door de weersomstandigheden goed in de gaten te houden voordat je gaat stoken, kan je eventuele overlast bij de buren verminderen of voorkomen. Wanneer het mistig is of windstil is, is het verstandiger om niet te stoken. Bij een windkracht van minimaal 2 is het ideaal om te stoken, want de rook kan overwaaien en de geur die eventueel vrij zou komen blijft dan niet hangen. Houtrookoverlast ontstaat wanneer je niet verantwoord stookt en de rook om de schoorsteen blijft hangen.


Foto: Fuego Kachels en Haarden

Stookalert

Door stookalert te gebruiken, weet je precies wanneer de omstandigheden goed zijn om te stoken. Er zijn twee codes:

Code groen:
De weersomstandigheden die verwacht worden zijn geschikt om te stoken. Er is geen mist en er is sprake van wind. Wanneer je verantwoord stookt, zal je geen overlast bezorgen. Het blijft belangrijk om droog en goed hout te gebruiken, om een goede kachel te hebben die aan het Ecodesign2022 voldoet en om ervoor te zorgen dat het rookkanaal regelmatig wordt geveegd.

Code oranje:
Er is wat extra aandacht nodig voor de weersomstandigheden. Het merendeel van de moderne houtkachels kan waarschijnlijk wel aangemaakt worden onder deze omstandigheden. Toch blijft er een kleine kans dat er rook in het gebied van de schoorsteen zal blijven hangen. Wanneer jouw kachel wat ouder is en je niet stookt op de verantwoorde manier, kan er tijdens deze weersomstandigheden overlast ervaren worden door de buren. Daarom wordt er aangeraden om de houtkachel dan niet te gaan stoken.

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van onze Premium Partners bij jou in de buurt.

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!