Welke verschillende soorten houthaarden bestaan er?

Een knapperend haardvuur, een levendig en veranderend vlammenspel en heerlijke warmte van de houthaard zijn bepalend voor de sfeer in jouw woning. Elke woning ziet er weer anders uit, dus zijn er houthaarden en kachels voor elke gewenste situatie.

De verschillende soorten modellen houthaarden:

  • Inbouwhaard
  • Inzethaard
  • Vrijstaande kachel
  • Hangende kachel
  • Speksteenkachel
  • Tuinhaard op hout

Genieten van de warmte van een inbouwhaard

Een op hout gestookte inbouwhaard is vaak de vervanging voor een openhaard. De afbouwmetingen zijn hier erg van belang, let hier dus goed op! Dit type haard is erg geschikt als hoofdverwarming, omdat er vaak wel een rendement van 85% kan worden behaald. Bij een hout gestookte inbouwhaard is er altijd sprake van een draaideur of liftdeur. Wil je een klassieke houthaard of juist ene moderne? Er zijn veel verschillende modellen inbouwhaarden, dus er is genoeg keuze!


Foto: Westerhaard

Voor iedere bestaande situatie een passende inzethaard

Het voordeel van een inzethaard is dat de installatie hiervan vaak gemakkelijk is. Deze haard wordt namelijk in de meeste gevallen geplaatst in een al bestaande situatie en daarom is de verbouwing vaak niet zo ingrijpend. Ook hier kan al snel een rendement van circa 85% behaald worden. Een hoog rendement kan dus op een gemakkelijke manier behaald worden. Deze haarden hebben ook veel verschillende modellen, waardoor jouw ideale haard er vast bij zit!

Foto: Voermans Cillekens

Het genot van een vrijstaande houtkachel

Een vrijstaande kachel is een afsluitbaar stooktoestel. Het is mogelijk om dit toestel op heel veel verschillende plekken te plaatsen, zolang de kachel maar kan worden aangesloten op een rookkanaal. De houtkachel geeft erg aangename warmte en kan jouw woonkamer geheel verwarmen. Er zijn eindeloos veel opties mogelijk met een vrijstaand model. Zo kan je kiezen uit verschillende materialen en designs. Wil je een frontmodel of juist een houtkachel voorzien van zijruiten, zodat het vuur van verschillende kanten te zien is?


Foto: Matim Haard & Interieur

De hangende kachel voor kleinere ruimtes

Wanneer je weinig ruimte hebt voor een houtkachel, maar toch wilt genieten van een houtkachel die warmte en sfeer geeft, dan is het nemen van een hangende kachel een geschikte optie. Dit model geeft namelijk een ruimtelijk effect, wat ervoor zorgt dat het lijkt alsof de kachel weinig ruimte inneemt. Zo kan je toch van een levendig en sfeervol vlammenspel genieten. Bovendien zijn er zelf draaibare modellen, die ervoor zorgen dat jij beslist vanaf welke hoek jij de warmte en het vlammenspel wilt beleven.


Foto: Bouwmans Vuur Totaal

De milieuvriendelijke pelletkachel

Wil je bovenop de voordelen die een houtkachel heeft ook het voordeel dat een kachel duurzaam is? Een speksteenkachel is dan precies wat je zoekt! Deze kachel is met speksteen omringt. Speksteen is een soort steen die kenmerkend is voor het bewaren van warmte om deze vervolgens langzaam af te geven. Kort stoken resulteert zo in lang genieten van deze warmte. Je bespaart met deze kachel op de kosten, terwijl het ook duurzamer is en dus goed voor het milieu. Dat klinkt fantastisch toch?

Foto: Fireplace Haarden

Tot ’s avonds laat genieten met een tuinhaard

Wil je na een heerlijk zomerdagje de sfeer en warmte in je tuin houden? Dan is een tuinhaard op hout perfect! Het stoken van deze haard zorgt ervoor dat je voorlopig de tuin niet hoeft te verlaten door de kou. Een aanrader voor iedere tuin!


Foto: Wesa Kachels

Vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je de verschillende haarden en kachels in het echt zien? Kom dan gerust een keer langs bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!