Verantwoord en duurzaam stoken

Je kent het vast wel: die heerlijke, gezellige sfeer die het stoken van hout met zich meebrengt. De behaaglijke warmte en het speelse, steeds veranderende vlammenspel waar je uren naar kunt staren. Genieten!

Helaas zijn er ook mensen die last hebben van het stookgedrag van hun buren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het is vaak ook eenvoudig te voorkomen. Wil je maximaal genieten van je houtkachel en wil je geen overlast veroorzaken, dan is het belangrijk om op een verantwoorde manier te stoken. Hieronder leggen we je uit hoe je dat kunt doen en geven we je onder andere een aantal tips over het aansteken van de kachel, de brandstof en de eisen waaraan een goede kachel voldoet.


Foto: Kachelshop Kruisland

Welke kachel is geschikt?

Duurzaam stoken is onmogelijk zonder een goede kachel. Kachels en haarden zijn de laatste tijd steeds verder verbeterd en werken steeds efficiënter. Een geschikte kachel voldoet aan de Ecodesign richtlijn (Europese wetgeving), heeft een hoog rendement en is goed afgestemd op de ruimte. Zo is het van belang dat de kachel niet te weinig vermogen heeft, maar ook niet te veel.

Ongeschikte toestellen zijn verouderde kachels (ouder dan 20 jaar), open haarden en tuinhaarden, omdat zij een lager rendement hebben en meer uitstoot veroorzaken.

Welke brandstof is geschikt?

Voor een houtkachel is niet al het hout even geschikt. Hout dient in ieder geval voldoende droog te zijn. Te nat hout zorgt namelijk voor veel rook tijdens de verbranding. Als je het hout zelf klooft, moet het ongeveer twee jaar overdekt buiten in de wind drogen, zodat het hout uiteindelijk een vochtpercentage van rond de 15% heeft.

Niet alles wat brandt, is ook geschikt om als brandstof te gebruiken. Zo moet je brandstoffen als spaanplaat, restafval en kunststoffen altijd vermijden omdat bij verbranding schadelijke stoffen vrijkomen.

Hoe steek ik de kachel aan?

Duurzaam stoken begint al bij het aansteken van de kachel. Veel mensen steken de kachel van onderaf aan. De beste manier van aansteken is echter door het hout van bovenaf aan te steken. Dit wordt wel de ‘omgekeerde methode’ of de ‘Zwitserse methode’ genoemd.

Bij de Zwitserse methode leg je de grote blokken hout onderop. Daar bovenop komen wat kleinere houtjes en het aanmaakblokje leg je helemaal bovenop. Als je dit blokje aansteekt, krijgt het hout eronder de kans om langzaam op te warmen en zal het vuur zich een weg naar beneden banen. Zo krijg je al vanaf het begin een bijna volledige verbranding. Je kunt checken of je goed stookt:

Hoe zie ik of ik goed stook?

Blijft de kachelruit mooi schoon? Dan stook je goed! Bij goed stoken vertoont het vuur gelijkmatige vlammen met een gele kleur. Ook zie je bijna geen rook uit de schoorsteen komen.

Wordt de kachelruit snel zwart, zijn de vlammen oranje of zie je donkere rook uit de schoorsteen komen? Dat zijn tekenen van een onvolledige verbranding. Hierbij is het belangrijk dat je zorgt voor meer luchtaanvoer.

Bij goed stoken is het belangrijk om de luchttoevoer volledig open te laten. Zo krijg je een betere verbranding en verminder je de uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast moet je je rookkanaal controleren en laten vegen.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Laat jaarlijks (of als je veel stookt twee keer per jaar) je rookkanaal controleren en de schoorsteen vegen. Als je dit doet, kun je onnodige uitstoot en het ontstaan van een schoorsteenbrand voorkomen.

Wanneer kan ik stoken?

Als het buiten koud is, ben je al snel geneigd om de kachel aan te steken. In sommige situaties kun je echter beter niet stoken. Dat geldt bijvoorbeeld voor windstil of mistig weer, omdat de rook dan lang blijft hangen. Dit kan plaatselijk rookoverlast veroorzaken en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Als je deze tips toepast kun je, zonder overlast te veroorzaken, optimaal genieten van je prachtige, zelf gecreëerde vuur.


Foto: De Drie Kronen

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!