Over houtkachels en haarden

De houtkachel

Heerlijke warmte, gezelligheid en een lekker ‘fikkie stoken’. Dat is stoken met echt hout in een houtkachel of openhaard.

Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor gemak en dus voor een gesloten houtkachel of houthaard in plaats van een open haard. Binnen de productgroep houtkachels en houthaarden is er ook nog weer verder onderscheid te maken.

Neem alleen de houtkachels al. Globaal is deze groep in te delen in stralings- en convectiekachels met daarin nog het onderscheid tussen plaatstalen-, gietijzeren- en speksteenkachels. Maar ook of je een kachel voor buiten zoekt, of onder de veranda of in je woning. En wil je hem staand of hangend? Met of zonder houtvak? Welk vermogen heb ik maximaal nodig? Met of zonder zijruiten en heb ik een externe luchttoevoer nodig?

Een heel aantal vragen en mogelijkheden waar de Kachels.nl Premium Partner bij u in de buurt u uitvoerig over kan informeren.

Wat is het verschil tussen een gietijzeren- en een plaatstalen houtkachel?

De uitstraling van een plaatstalen houtkachel is vaak strakker dan een gietijzeren houtkachel. Op enkele uitzonderingen na, geven veel plaatstalen kachels stralingswarmte af. Dat is direct straling van de kachel die je voelt als je dicht bij de staat. Sommige plaatstalen kachels zijn zo ontworpen dat er ook convectiewarmte afgegeven wordt. Dit is warmte die door de lucht verspreid wordt en dus verder verspreidt. Een plaatstalen kachel reageert snel op luchttoevoer en koelt ook sneller af dan een gietijzeren kachel

Gietijzeren kachels worden voor grote delen uit één stuk gegoten. Vaak hebben deze kachel een mooie klassieke uitstraling omdat ze in decoratieve mallen gegoten kunnen worden. De oppervlakte van deze kachels voelt wat ruwer aan. Gietijzer is erg stevig en dus degelijker dan een plaatstalen houtkachel. Wanneer gietijzer van een goede kwaliteit is zal het niet snel scheuren en gaan deze kachels jaren mee.

 

Voordelen (gesloten)houtkachel en houthaard

 • Heerlijke warmte: veel minder droge warmte dan de warmte van de CV
 • Gezellig: ouderwets ‘fikkie stoken’
 • Vuurbeeld: gevarieerd en prachtig vlammenspel
 • Minder rommel: dit ten opzichte van een open haard
 • Gemak: met de deur of het raam dicht kan je gerust naar bed of een boodschap doen. Met een open haard doe je dat niet snel.
 • Besparen: kan je goedkoop aan hout komen dan kan je met de nieuwe hoog rendement kachels op je (gas) stookkosten gaan besparen.

 


Foto: Kachelspeciaalzaak Bruggeman

Nadelen (gesloten)houtkachel en houthaard

 • Slechte verbranding: Bij niet juist stoken of gebruik verkeerd hout, overlast voor omwonenden en snel een vieze ruit.
 • Omslachtig: De haard even met een afstandbediening aan- of uitzetten is er niet bij. ook moet de haard steeds schoongemaakt worden.
 • Snel te warm: Meest gehoorde probleem is een te grote kachel voor de ruimte of het doel waarvoor deze is aangeschaft, verder zie ‘omslachtig’.
 • Duur: Als je geen eigen bos hebt of ergens gratis hout vandaan kan halen dan is oven gedroogd hout best kostbaar.
 • Vond je dit artikel nuttig?
 • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!