Houtkachel versus pelletkachel

In dit artikel zetten wij de verschillen tussen een houtkachel en een pelletkachel op een rij:

 • De brandstof van een pelletkachel zijn pellets. Dit zijn samengeperste staafjes houtafval. Op dit moment zijn ze goedkoper dan hout en goed verpakt. Je giet de pellets met gemak in de kachels gieten, waarna deze gemiddeld 30 uur zonder bij te vullen draait.  De brandstof van een houtkachel is blokken hout. Dit kost wat meer tijd, omdat je hout moet kloven, stapelen en klaarleggen.
 • Pellets verbranden volledig door de computersturing. Het zet namelijk alles zo om in warmte, waardoor het tot wel 93% rendement haalt. Bij de verbranding van pellets komt in vergelijking met een houtkachel, een stuk minder fijnstof vrij. De pelletkachel is om daarom milieuvriendelijker.
 • De pelletkachel bevat een ingebouwde veiligheidsmaatregelen en werkt computergestuurd, waardoor de kachel in staat is om storingen weer te geven. Zo werkt het niet bij een houtkachel.
 • Een pelletkachel kan automatisch ontsteken en is werkzaam op een thermostaatfunctie, waardoor je deze kachel voor een week kan voorprogrammeren. Jouw woonruimte is daardoor altijd de goede temperatuur wanneer jij dat wilt! Er zullen bij houtkachels wat meer temperatuurschommelingen zijn, omdat je deze handmatig bedient.
 • Pelletkachels hebben soms een WiFi Module als extra optie. Zo kan je de temperatuur op afstand controleren en regelen. Dit is ook mogelijk op een houtkachel, maar dan kan je alleen de temperatuur aflezen en in enkele gevallen de toevoer van zuurstof bedienen.
 • Zowel de houtkachel als de pelletkachel zijn aan onderhoud onderhevig. De ruit moet schoongemaakt worden en de lade met as moet geleegd worden. Bovendien is het slim om de schoorsteen elk jaar te laten vegen. Als de installateur komt om de schoorsteen te laten vegen, kan hij meteen de warmteoverdrachtruimte schoonmaken in de pelletkachel. Ook dat hoeft maar één keer per jaar.
 • De rookgasafvoer diameter van een pelletkachel is in vergelijking met de rookgasafvoer diameter van een houtkachel een stuk kleiner. Die van een pelletkachel is maar 80 millimeter, terwijl die van een houtkachel meestal minstens 150 millimeter is. Als deze afvoer binnen in het huis zit, neemt de afvoer van een pelletkachel wat minder ruimte in.
 • Doordat een pelletkachel is voorzien van een ventilator, kan deze de warmte in de ruimte beter verspreiden. De ventilator zal wel geluid maken, wanneer de kachel op een hoge stand wordt gezet (wanneer je bijvoorbeeld in korte tijd een hoge temperatuur laat bereiken). Bij sommige pelletkachels kan je de ventilator uitzetten. Deze maken weinig of geen geluid, maar het warmteverspreidingsvoordeel is dan wel weg. Houtkachels maken geen geluid.
 • Doordat er veel zuurstof bij de pelletkachel komt, branden de vlammen van deze kachel wat wilder dan die van een houtkachel. Je kan toch een groot vuurspel creëren, wanneer je de pelletkachel op de hoogste stand zet. Een houtkachel heeft vlammen die minder wild en natuurlijker branden.


Foto: Pelletkachels bij Stolk

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

 • Vond je dit artikel nuttig?
 • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!