Hout, wat is dat?

Voordat we verantwoord kunnen gaan stoken, is het belangrijk om te weten wat we dan eigenlijk stoken. Het hout dat gebruikt wordt voor een houthaard of kachel kan erg verschillend zijn. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, maar welk soort is ideaal voor jouw haard of kachel?

Om te weten te komen wat er bij een verbranding allemaal vrijkomt, is het belangrijk om je eerst te verdiepen in hout. Dit wordt namelijk gevormd door ontelbaar veel chemische verbindingen en deze zijn ook verschillend per boom. Er zijn een paar factoren die belangrijk zijn voor de chemische structuur van het hout: de grond waarin de boom gestaan heeft, de boomsoort, de diepte waarin de boom geworteld is, of de boom ziek is geweest of de boom bespoten of bemest is, enz. Hierdoor is geen een boom hetzelfde.

Houtsoorten

Een haard of kachel brandt, doordat het hout brandt. Deze stap wordt snel vergeten en dan wordt er snel gedacht dat de kachel het probleem is als er een grote hoeveelheid rook de schoorsteen uitkomt of als er een schoorsteenbrand ontstaat. De oorzaak hiervoor moet altijd bij de bron gezocht worden, hier ligt dat aan het hout of degene die het hout heeft laten ontbranden. Het is van belang om het juiste hout te gebruiken om op een verantwoorde manier te kunnen stoken. Omdat er zoveel verschillende soorten bomen zijn, zijn er ook heel veel verschillende houtsoorten. Hieronder staat een overzicht van houtsoorten die wel of niet bruikbaar zijn voor de haard of kachel.

Loofbomen

Hout dat afkomstig is van loofbomen is meestal geschikt voor een haard of kachel. Deze bomen hebben weinig hars, waardoor er geen rook en vonken ontstaan.

Naaldbomen

Hout dat afkomstig is van naaldbomen is voor een openhaard niet geschikt. Deze bomen hebben namelijk een grote hoeveelheid hars, waardoor er veel rook en vonken ontstaan tijdens de ontbranding. Naast het feit dat het slecht is voor je rookkanaal, is het ook erg slecht voor het milieu. Het hout van naaldbomen kan wel gebruikt worden om het vuur aan te maken.

Voor meer informatie ben je altijd welkom bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!