Hoeveel geld kost een houtkachel of houthaard?

Heb jij interesse in een houtkachel en ben je benieuwd wat dit ongeveer gaat kosten? In dit artikel leggen wij graag uit hoe de prijs is opgebouwd en waar je rekening mee moet houden wanneer je een kachel of haard aanschaft.

De prijs van het rookkanaal

Er zijn nog meer kosten naast de aanschafprijs van de haard of kachel. Zo kan je denken aan aanlegkosten of aanpassingskosten van het rookkanaal en mogelijk ook installatiekosten. Er zijn twee verschillende situaties te herkennen: de afwezigheid of aanwezigheid van een rookkanaal. Wanneer jouw woning al uitgerust is met een rookkanaal die veilig en correct geplaatst is, dan is het niet nodig om een nieuw rookkanaal aan te schaffen. De installatiekosten zullen dan aanzienlijk lager zijn.

Wanneer je te maken hebt met een nieuwe situatie, dan kunnen de kosten wel flink oplopen. De gewerkte uren in combinatie met het materiaalgebruik kunnen de prijs vaak opdrijven. Het investeren in deze kosten is erg goed, omdat het hebben van een veilig en kwalitatief goed rookkanaal erg belangrijk is. De afvoergassen worden door het kanaal namelijk veilig naar buiten geleid.

Berekening

Hieronder is een globale berekening te vinden van de kosten waar je aan moet denken. Elke situatie is uniek, waardoor het mogelijk is dat de kosten per installatie verschillen. Hier kunnen daarom geen rechten aan worden ontleend:

  • Situatie 1

De woning heeft nog geen voorzieningen en je wilt in de woonkamer een houtkachel plaatsen. Er moeten dan eerst gaten geboord worden in de betonnen vloeren. Bovendien dient er een rookkanaal geplaatst te worden. Op de begane grond zal er sprake zijn van een zichtbaar rookkanaal. Voor de andere verdiepingen wordt er gebruik gemaakt van een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal. Hier dient ook omheen getimmerd te worden. Als we van een standaard situatie uitgaan, dan is er een kanaal met 150 millimeter doorsnede nodig. De kosten van het rookanaal zullen rond de €2.200,- liggen. Hier moeten de kosten voor het materiaal en de gemaakte uren ook nog bij die nog eens rond de €1.500,- liggen.

  • Situatie 2

Je wilt graag een nieuwe houtkachel in jouw woning plaatsen en je bent al in het bezit van een gemetseld, bestaand kanaal. Er zal dan een zogenoemde flexibele afvoer door het kanaal getrokken moeten worden. De afvoerdiameter is in de meest voorkomende situatie 150 mm en dan zullen de kosten qua materiaal ongeveer €1.100,- zijn. Het aansluiten en het trekken van de flexibele voering door het kanaal zullen ongeveer €700,- kosten.

  • Situatie 3

Je wilt een inbouwhaard in je woonkamer plaatsen en je hebt nog geen voorzieningen in jouw woning. Ook hier zullen er allereerst gaten geboord moeten worden in de betonnen vloeren. Bovendien dient er een rookkanaal te worden geplaatst. Op de andere verdiepingen wordt er gebruik gemaakt van een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal. Hier dient ook omheen getimmerd te worden. Uitgaande van een standaard situatie, zal hier een kanaal met 200 mm doorsnede nodig zijn. De kosten van dit rookkanaal zullen rond de €3.000,- liggen. De kosten van het aantal uren en het materiaal (de haard dient ook te worden ingebouwd) zullen nog eens ongeveer €2.000,- bedragen.

  • Situatie 4

Je wilt graag een nieuwe houthaard in jouw woning plaatsen en je bent al in het bezit van een gemetseld, bestaand kanaal. Er zal dan een zogenoemde flexibele afvoer door het kanaal getrokken moeten worden. Wanneer er sprake is van een inbouwhaard en de afvoer past door het bestaande kanaal, dan zal het kanaal een doorsnede van 200 mm hebben en moet je qua materiaalkosten aan ongeveer €1.200,- denken. Het aansluiten en het trekken van de flexibele voering door het kanaal zullen ongeveer €650,- kosten.


Foto: Westerhaard

Wat kost een houtkachel?

De kosten van een houtkachel zijn helemaal afhankelijk van jouw voorkeur en jouw woonsituatie. Er is keuze uit een hangende, vrijstaande of speksteenkachel en daarnaast ook uit een inzet- of inbouwhaard. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om jouw houtkachel in combinatie met een plateau of schouw van natuursteen te kopen.

Bij sommige haarden kan er een keuze gemaakt worden uit een draaideur of liftdeur. De functie van een liftdeur is dat de ruit omlaag of juist omhoog kan. Zo kan je met zowel een open als een gesloten houthaard stoken. In het algemeen zien we dit systeem hoofdzakelijk bij inbouwhaarden en die zijn vaak wat prijziger. De haarden worden inclusief brandwerend plaatmateriaal geïnstalleerd in een nieuwe situatie.

Je kan ook voor een vrijstaande houtkachel of speksteenkachel kiezen. Dit is een stuk goedkoper, omdat er geen beschadigingen ontstaan op de wanden van de houthaard. Je hebt als laatste ook nog installatiekosten, maar die zijn verschillend per specialist en per situatie.


Foto: Butik Nord

Conclusie

Samengevat, hoeveel geld kost een houtkachel? Dit is afhankelijk van jouw woonsituatie en voorkeur. Ben je al in het bezit van een goed geïnstalleerd rookkanaal? Je bespaart dan al op de kosten voor installatie. De prijs verschilt bovendien ook per ontwerp. De kosten van een speksteenkachel zijn namelijk aanzienlijk hoger dan die van een klein staalkacheltje.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Kom dan gerust langs bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!