Hoe kan ik mijn houtkachel stoken zonder dat ik overlast veroorzaak?

Om de overlasten van houtstook tegen te gaan worden maatregelen genomen om de uitstoot van houtkachels te verminderen. Zo kunnen we blijven genieten van onze houtkachels.

Vaak is de grootste bron van deze overlast degene die de houthaard- of kachel bedient. Wanneer deze persoon op de juiste manier de kachel of haard op de juiste manier stookt, voorkomt dit een hoop overlast.

Dit begint al bij het aanmaken van het vuur, bijvoorbeeld volgens de Zwitserse stookmethode. Daarnaast is het van belang de juiste materialen te gebruiken. Gebruik je het juiste soort hout en is het een goede en schone kachel of haard? Een schone kachelpijp of schoorsteen kan de verbranding al verbeteren, waardoor verbrandingsresten niet kunnen ontsnappen.

Een (goede) katalysator in de haard of kachel zorgt remt een hoop afstoot. Er zal dan enkel warmteverplaatsing aan het uiteinde van de pijp of schoorsteen plaatsvinden.


Foto: Westerhaard

Gebruikswijze

Naast het gebruiken van de geschikte houtsoorten, is het ook van belang dat je droog hout gebruikt. Vochtig hout zorgt er namelijk voor dat er veel rook vrijkomt tijdens het verbranden van het hout. Hout moet circa twee jaar op een overdekte plek buiten drogen in de wind. Er zal nog ongeveer 15% vocht aanwezig zijn in het hout na twee jaar drogen, dit is droog genoeg om te voorkomen dat er rookwolken ontstaan. Wanneer hout twee keer zo lang kan drogen, zal het hout ook met twee keer zoveel vermogen branden. Dus als hout twee jaar heeft gedroogd, zal het twee keer zoveel vermogen

hebben dan hout dat één jaar heeft kunnen drogen. Voor een optimaal en snel droogproces, is het verstandig om de stapel met hout in drie of meer vakken op te delen. De stapel met hout moet niet op de grond staan, zodat het hout niet het vocht uit de grond zal opnemen en het vervolgens zal rotten. Er moet ook ruimte zijn voor de wind, zodat het hout snel en goed droogt.

Hoe meet ik het vochtgehalte?

Met een vochtmeter kan de hoeveelheid vocht in het hout gemeten worden. Deze steek je in het hout en vervolgens zal het apparaat nauwgezet aangeven wat het vochtpercentage in het hout is.

Het is verder ook van belang dat houtblokken niet bewerkt zijn. Zijn de houtblokken gelakt, geverfd of geïmpregneerd? Dan zullen er bij de verbranding giftige stoffen vrijkomen en dit moet daarom vermeden worden.

De Zwitserse stookmethode

Volgens de Zwitserse stookmethode hoort het hout als volgt te worden opgestapeld:

  • Onderaan de stapel horen de grote houtblokken.
  • Bovenaan de stapel horen de kleine houtblokjes.
  • Helemaal bovenaan de stapel wordt het aansteekblokje gelegd.

De Zwitserse stookmethode

Door de houtstapel bovenaan aan te steken, krijgen de verbrandingskamer en het hout de kans om geleidelijk aan op te warmen. Hout zal geleidelijk, schoon en optimaal verbranden als het verbrand op een hoge temperatuur. Met het bijvullen van het hout moet er op gelet worden dat de kacheldeur zo snel mogelijk weer dicht wordt gedaan. Zo blijft de temperatuur in de kachel zoveel mogelijk bewaart.

Bij mistig of windstil weer kan er ook rookoverlast ontstaan. Het is dan verstandig om de haard niet aan te steken, want zo voorkom je dat er overlast veroorzaakt wordt. Door elk jaar (of twee keer per jaar bij veel gebruik) het rookkanaal te laten keuren en te laten schoonmaken, voorkom je onnodige uitstoot en het gevaar van een schoorsteenbrand.

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!