Hoe kan ik het vochtgehalte meten van een stuk hout?

Je komt het misschien wel vaker tegen, het advies ‘gebruik voor het stoken droog hout’. Alleen wat is droog hout precies en hoe kan je dit meten?

Waarom is het stoken van droog hout belangrijk?

Het stoken van schoon en droog hout is één van de factoren van verantwoord stoken. Dit is erg belangrijk, omdat je op deze manier een bijna volledige verbranding op gang kan zetten. Wanneer je hout vochtig is, zorgt dit voor een verbranding die onvolledig is. Dit leidt tot milieuvervuiling en voor vervuiling van het rookkanaal, de haard en de kachel, omdat er veel uitstoot plaats zal vinden. Daarom is het van belang om te weten wat het vochtgehalte van jouw hout is. Het vocht kan gemeten worden en zo kom je erachter of het hout droog is.


Foto: Wichink Kruit Kachelspeciaalzaak

Hoe meet je het vocht?

Met een houtvochtmeter kan het vocht van het hout gemeten worden. Vanaf €20,- zijn deze houtvochtmeters al te verkrijgen en deze werken prima. Het hout moet eerst gekloven worden voordat het vocht gemeten kan worden. Vervolgens kan het vochtpercentage op het vlak dat gekloofd is, gemeten worden. Dit wordt op drie verschillende punten in het hout gemeten: in het midden en op 5cm afstand van elke kopse kant. Het is van belang om de vochtmeter schuin in het hout te steken, zodat het vocht niet in één ader wordt gemeten, maar in verschillende. Voor het bepalen van het vochtpercentage in het hout, wordt het gemiddelde genomen van drie verschillende metingen. Door dit te doen bij meerdere houtblokken op verschillende plekken uit de houtstapel, geeft dit een goed beeld hoe droog het opgeslagen hout is. Een percentage van ongeveer 15% is goed. Wanneer er te droog hout gebruikt wordt, brandt het te snel. Wanneer het hout te vochtig is, zorgt dit ook voor problemen. Het zorgt er namelijk voor dat er veel energie uit het hout verloren gaat, wat resulteert in extra uitstoot dat voorkomen had kunnen worden.

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van onze Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!