Het stappenplan voor de Zwitserse stookmethode

Houtrookoverlast, je komt het tegenwoordig veel tegen op het nieuws. Er kunnen verschillende dingen ondernomen worden om deze overlast tegen te gaan. De Zwitserse methode (top-downmethode) is een manier om overlast te verminderen of voorkomen.

Bij deze methode wordt de houthaard van boven naar onder aangestoken. We zullen hieronder uitleggen hoe dit in zijn werk gaat. De meerderheid van de mensen steekt de kachel van onderaf aan. De Zwitserse stookmethode doet dit juist andersom, het vuur wordt bovenaan aangestoken. Zo wordt er vanaf minuut één een verbranding die bijna volledig is, op gang gezet.

Het 5-stappenplan

Stap 1: Gebruik schoon en droog hout. Het vochtpercentage kan gemeten worden door een houtvochtmeter in het gekloofde deel van het hout te steken. Een percentage tussen de 15% en 20% is goed.

Stap 2: Open de luchttoevoer maximaal en leg polsdikke blokken hout met de gekloofde kant op de bodem van de kachel.

Stap 3: Leg een nieuwe laag polsdikke blokken hout kruislings op de onderste laag. Ook hier met de gekloofde kant naar beneden.

Stap 4: Leg vervolgens bovenop de tweede laag een aantal aanmaakhoutjes met één of twee aanmaakblokjes ertussen.

Stap 5: Nu kan je de kachel aansteken. Houd wel in de gaten of er genoeg lucht bij het vuur komt. Aan het begin kan je de kachel op een kiertje laten staan. Als de kachel goed brandt, kan je na ongeveer vijf minuten het deurtje sluiten. Het vuur zal van bovenaf langzaam de blokken onderaan in vuur en vlam zetten. Je bent dan getuige van een schitterend vlammenspel.

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!