Een HR-houtkachel, wat is dat?

Bij het aanschaffen van een houtkachel wil je natuurlijk het rendement maximaliseren. Een HR-houtkachel is dan de oplossing.

Een HR-houtkachel, wat is dat?

Een Hoog Rendement houtkachel kan het rendement verhogen door middel van een vernieuwende techniek. Dit maakt de kachel veel efficiënter, omdat er een kleinere hoeveelheid hout nodig is. Zo kost het minder moeite en brandstof om je huis te verwarmen.

Rendement

De kachels van voorheen zijn bijna niet vergelijkbaar met de houtkachels van tegenwoordig. Het rendement van houtkachels lag vroeger tegen de 50%, terwijl een HR-houtkachel minimaal 72% rendement moet hebben. Je kan ook kiezen voor een houtkachel met een rendement van circa 95% door briketten of hout dat voorgedroogd is te gebruiken. Er zijn twee factoren die afhankelijk zijn van de rendementshoogte: Het stookgedrag van de gebruiker en de haard zelf. Een HR-houtkachel laat een minimum aan as achter en is daardoor erg zuinig en dus milieuvriendelijker.


Foto: Rian Roosendaal

Verbeterde stookkamer

De stookkamer van de kachel is vooral een grote verbetering. De indeling van de brandkamer is anders dan voorheen. Bij deze nieuwe indeling passeert de rook het vuur nogmaals en daardoor verbranden alle deeltjes. De temperatuur van de verbranding moet erg hoog zijn. In de stookkamer is de temperatuur dan ook ongeveer 600 à 700 graden. De HR-houtkachel kan zo een grotere hoeveelheid warmte afgeven en dat maakt de kachel efficiënter.

Heb je nog vragen? Je kan voor advies op maat altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!