Wat kost een gaskachel of gashaard?

De aanschaf van een gaskachel of gashaard is een investering in de toekomst. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn. We hebben hieronder de belangrijkste punten van aandacht voor jou op een rijtje gezet.

Persoonlijke voorkeur

Het is van belang dat je weet dat gaskachels en gashaarden in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Zo kan je kiezen uit een vrijstaande kachel of een inbouw- of inzethaard. Wil je dat de installatiekosten zo laag mogelijk zijn? Het kopen van een vrijstaande kachel is dan de verstandigste optie. Deze kachel kan tegen een wand of in de hoek worden geplaatst, zodat het kanaal gemakkelijk naar boven kan. Kijk voordat de kachel geplaatst wordt of er een gasleiding dicht in de buurt van de kachel aanwezig is.

Wanneer je de keuze maakt voor een inbouwhaard, dan moet er een verbouwing plaatsvinden. Dit komt omdat de haard strak en technisch in de wand moet worden geïnstalleerd. Nadat de haard geïnstalleerd is, kan er brandwerend plaatstaal gebouwd worden om de haard. Het is een intensieve verbouwing, maar het is een geliefde keuze voor veel mensen. De metaalranden van een inbouwhaard worden mooi weggewerkt. Zo kan je eindeloos blijven genieten van jouw inbouwhaard!

Een inzethaard is vaak veel goedkoper dan een inbouwhaard, omdat er vaak geen nieuw rookkanaal of afvoersysteem nodig is. Als je in het bezit bent van een bestaande stookopening, dan is de inzethaard ideaal. Er is dan in de meeste gevallen geen verbouwing nodig, doordat inzethaarden meestal gemaakt worden in formaten die in de meest standaard openingen van openhaarden passen.


Foto: Vestia Kachels

Van welk vuurzicht geniet jij het meest?

De kosten van een gashaard of gaskachel hangen ook af van het vuurzicht; het aantal kanten waar je het vuur kan zien. Bovendien zijn er verschillende opties mogelijk per merk. Zo zijn er verschillende ombouwkaders, brander decoraties, achterwanden en branders. Ook hebben veel merken de mogelijkheid om de gaskachel of gashaard vanaf een mobiel apparaat te bedienen. Hoe meer moderne snufjes, vuurzicht en opties een haard of kachel heeft, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Kosten afhankelijk van jouw woonsituatie

Het installeren van een gashaard zorgt ook voor extra kosten. Er wordt standaard een gesloten verbrandingssysteem geleverd bij gashaarden en gaskachels. Een gesloten systeem zorgt ervoor dat er zuurstof van buiten uit de lucht wordt gehaald, zodat de verbranding van gas door kan gaan. Er wordt een dubbelwandige pijp getrokken naar buiten, waardoor zowel de binnenste als de buitenste pijp een andere functie hebben.

De functie van de buitenste pijp is om zuurstof aan te voeren naar de gashaard. De binnenste pijp zorgt voor de afvoer van afvoergassen naar buiten toe. Een gesloten verbrandingssysteem heeft als grootste voordeel dat je geen bestaande schoorsteen hoeft te bezitten. Zo is er meer flexibiliteit met betrekking tot de plaatsing van het kanaal door het dak of door de gevel. Op basis hiervan wordt de hoeveelheid materiaal voor de afvoer en het aantal uur dat nodig is voor de installatie bepaald.


Foto: Schippers Haarden en Schouwen

Andere essentiële vragen

Er zijn verder nog andere relevante vragen; wil je een haardombouw om je haard getimmerd hebben? Wat moet de grootte van deze haardombouw zijn en hoe wil je dat deze eruit ziet? Moet er nog een gasleiding getrokken worden door de kruipruimte? Is het van belang dat er gaten worden geboord in de betonnen vloeren en/of muren? We adviseren je daarom om met een specialist in contact te komen, zodat er niet ineens sprake is van onverwachtse problemen of kosten. Dit geldt met name wanneer er een gasaansluiting en rookkanaal moet worden aangelegd. Jouw veiligheid staat daarbij voorop!

Hier hebben we voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet:

  • Welk vuurzicht is in jouw woonsituatie het beste?
  • Wil je een inbouw-, inzethaard of een vrijstaande kachel?
  • Is er in jouw geval sprake van een bestaande (een bestaand rookkanaal inclusief schouw) of juist een nieuwe situatie?
  • Bij welk interieur van de haard ervaar jij de meeste sfeer? (brander/achterwand/brander decoratie)
  • Hoe moet de haardombouw er volgens jou uitzien? Of vind je een op maat gemaakt plateau mooier?
  • Is er een gasleiding op de geschikte plek aanwezig?
  • Heb je liever dat het rookkanaal door het dak of juist door de gevel gaat?
  • Hoeveel afvoermateriaal heb je nodig? (ligt ook aan het aantal bochten)

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Je kunt dan altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!