Wat is K-gas?

In Nederland worden er verschillende soorten gas gebruikt, maar wat is het verschil tussen deze soorten? In dit artikel leggen wij dit voor jou uit.

Aardgas

Sinds er een grote hoeveelheid gas is aangetroffen in het plaatsje Slochteren, is dit staatsbezit geworden in Nederland. Kolenkachels en petroleumkachels werden steeds minder gebruikt en werden door aardgasvarianten vervangen. In de wet werd vastgelegd dat er bij nieuwbouwhuizen een aardgasleiding aangelegd moest worden. Daarom zijn bijna alle huizen (met uitzondering van vakantieparken en het buitengebied) voorzien van een aardgasnetwerk. Hier komt nu verandering in, doordat er meer gas beschikbaar is uit het buitenland en doordat Groningen last heeft van lichte aardbevingen. Dit resulteert in het stopzetten van de gaswinning in Nederland (nu gedeeltelijk en op de korte termijn misschien geheel). Dit zorgt voor extra uitdagingen in de kachelbranche.


Foto: De Kachelsmid

G-gas en K-gas

Aardgas is een begrip dat verschillende soorten gas omvat. Het verschil in aardgas, zit hem in de samenstelling en de plaats van oorsprong. De bronnen voor gas in Nederland verschaffen gas met een laag calorische waarde, dit wordt G-gas genoemd. Gas afkomstig uit het buitenland verschaft juist gas met een hoog calorische waarde, dit wordt K-gas genoemd.

Veranderingen voor gashaarden

Doordat de overheid over wil gaan naar K-gas, moeten de calorische waarden van gastoestellen langzaamaan verhoogd worden. Deze apparaten, zoals ook gashaarden en kachels, moeten daarom aangepast worden, omdat ze anders niet goed werken. Deze overgang naar K-gas zal pas rond 2033 plaatsvinden. Sinds 1 januari 2018 is het voor fabrikanten niet meer toegestaan om gastoestellen te verkopen die niet met K-gas om kunnen gaan. Dit zorgt ervoor dat wanneer je een gaskachel of haard koopt, deze voldoet aan de eisen van het K-gas.

Heb je nog vragen over K-gas? Je bent van harte welkom bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!