Wat is het verbruik van een gashaard? (en andere veelgestelde vragen)

Wat is het verbruik van een gashaard?

Voordat je een gashaard aanschaft, wil je natuurlijk weten wat je ongeveer kwijt ben aan het verbruik. Dit is helaas lastig te zeggen, omdat het van veel verschillende factoren afhangt. Allereerst speelt natuurlijk de prijs van het gas een belangrijke rol. Het maakt ook nogal wat uit of je de gashaard de hele dag aan hebt staan, of slechts een gedeelte van de dag. Daarnaast heeft elke haard een ander energielabel, dat een indicatie geeft van het verbruik. De kosten hangen dus af van de gasprijs, het stookgedrag en van het type haard en het vermogen van de haard.  Op de vraag wat het verbruik is van een gashaard, is helaas geen eenduidig antwoord te geven.

Is het nog verstandig om een gashaard te kopen?

Het is de afgelopen tijd met enige regelmaat in de media: gashaarden. Hier bestaan ook veel vragen over. Moeten we Nederland gasvrij maken door gas af te schaffen? Wordt dit werkelijkheid? Is het nu nog wel verstandig om een gashaard te kopen? Lees onze blog, die we hier speciaal voor geschreven hebben: Is een gashaard kopen nog verstandig?

Kan ik een gashaard in een bestaande situatie laten plaatsen?

Misschien heb je een open haard hebt gehad onder een schouw en wil je deze vervangen door een gashaard. Die mogelijkheid is er: je kunt een gashaard in een bestaande situatie laten plaatsen. Moderne gashaarden bieden, naast gebruiksgemak en sfeer, een hoog rendement. Om een haard te kiezen die bij jouw situatie past, is het belangrijk dat je de inbouwdiepte weet. De maten van de huidige situatie dien je exact te meten, waarna je kunt zoeken naar de bijpassende haard. Wil je weten of jouw situatie geschikt is? Neem dan contact op met een van onze Premium Partners bij jou in de buurt.

Hoe kan ik een gashaard bedienen?

Bij de meeste gashaarden krijg je er standaard een afstandsbediening bij. Hiermee kun je de haard makkelijk vanuit je luie stoel bedienen en bovendien krijg je handige informatie, zoals de temperatuur. Ook zijn er tegenwoordig diverse fabrikanten die energie steken in het ontwikkelen van een handige app, zodat je de haard ook met je tablet of smartphone kunt bedienen.


Foto: Sfeerhuis Baan

Wat moet ik doen als een gashaard niet ontsteekt?

Het gebeurt wel eens dat een gashaard niet helemaal doet wat je wilt. Vaak is het dan zo dat de gashaard niet ontsteekt, wat doorgaans gebeurt omdat de batterijen in de ontvanger van de afstandsbediening leeg zijn. Dan heeft de ontvanger niet genoeg spanning om te zorgen voor een ontsteking. We adviseren daarom om de batterijen te vervangen en het daarna nog een keer te proberen. Lukt het niet? Dan raden we je af om er zelf mee aan de slag te gaan, maar adviseren we om contact op te nemen met een van de Premium Partners bij jou in de buurt.

Is een gashaard ook geschikt voor butaan of propaan?

Dat verschilt per haard en per merk. Een redelijk aantal gashaarden zijn om te bouwen zodat ze geschikt zijn voor propaan, bij sommige geldt dit voor butaan.

Heb je nog meer vragen?

Heb je nog meer vragen over gashaarden? Bekijk ons kenniscentrum of stel je vraag aan een van de Premium Partners bij jou in de buurt!

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!