Hoe onderhoud je een gashaard?

De warmte en gezelligheid van een haard aanzetten door op één knop te drukken, een gashaard zorgt voor gemak en dat is al een groot voordeel. Naast de voordelen heeft de gashaard als nadeel dat het ook te maken heeft met onderhoud.

Heeft mijn gashaard jaarlijks onderhoud nodig?

Ja, elk jaar/anderhalf jaar heeft de gashaard onderhoud nodig. Bij kachels die eenvoudig zijn, is het onderhoud zelfstandig te doen. Zo kun je denken aan het schoonmaken van het ruitje. Wanneer er dan iets kapot gaat (hout van de houtset of het ruitje), is dit wel voor eigen rekening. Er is natuurlijk altijd de keuze om de onderhoudsbeurt uit te laten voeren door een installateur. Deze kan wel garanderen dat het gebruik van de haard weer veilig is na de onderhoudsbeurt. Er kunnen problemen ontstaan bij het ontsteken als hier niet aan wordt voldaan. Dit kan voorkomen wanneer de ‘voeler’ vies of gecorrodeerd is. De ‘voeler’ stelt vast of de waakvlam aanstaat, zodat de gaskraan volledig kan worden opengezet. Soms ligt er een voorwerp in de weg van de voeler, zoals een chip of houtblokje. Dit kan je niet altijd vanaf de buitenkant zien. Wanneer de haard maar af en toe wordt gebruikt, is onderhoud nog steeds nodig. Juist dan kan de haard vervuild zijn of onder het stof zitten en dat kan voor problemen zorgen.

Wat wordt er tijdens een onderhoudsbeurt gedaan door de installateur?

De installateur maakt tijdens een onderhoudsbeurt de gashaard stofvrij en daarnaast reinigt hij andere delen van de haard, zoals het ruitje van de kachel. Dit wordt gedaan met een speciaal product voor onderhoud. Ook controleert hij belangrijke delen van de kachel, zoals de waakvlamleiding, het ontstekingsmechanisme en de thermokoppen. De stenen of houtstammen in de kachel worden eventueel stofvrij gemaakt. Hij zal deze weer in de positie leggen zoals deze eerder lag, zodat je wederom kan genieten van het optimale beeld van de vlammen. Daarnaast kan hij ook de batterijen in de afstandsbediening vernieuwen.

Is het belangrijk om de waakvlam te laten branden?

Om ervoor te zorgen dat er geen stof in de haard komt door de blijvende stroom aan gas, is het slim om de waakvlam steeds aan te laten (de zomer inbegrepen). Dit kost per jaar ongeveer tien euro aan gas, wat veel goedkoper is dan een reparatie. Naast het voorkomen van stof zorgt een waakvlam er ook voor dat de witte waas die op de kachelruit kan verschijnen wanneer je stookt, minder is. Deze waas ontstaat doordat condens voor kalkvorming zorgt. Het temperatuurverschil zorgt voor deze vrijkomende condens. Het temperatuurverschil zal kleiner zijn wanneer de waakvlam aanstaat, omdat de haard dan minder koud is. Daarnaast zorgt het ook voor minder corrosie in de haard. Het kan ook zijn dat je de waakvlam uitzet in de zomer en dat is geen probleem. Er wordt dan wel aanbevolen om de haard opnieuw te reinigen voordat het stookseizoen begint.


Foto: Rian Roosendaal

Hoe kan ik mijn kachelruit zelf schoonmaken?

Het reinigen van de ruit is een klusje dat weinig moeite kost met ruitenreiniger. Wanneer het gas uitgezet is, kun je de kachelruit eruit halen. Dit staat uitgelegd in de kachelhandleiding. Vervolgens leg je de ruit op een zacht oppervlak neer, zodat het glas niet beschadigt door bijvoorbeeld krassen. Spuit het reinigingsmiddel daarna op de ruit, laat dit een momentje inweken en veeg de ruit dan met een schone doek schoon. Wanneer de ruit terug in de kachel zit, kan je weer volop genieten van de prachtige vlammen.

Let op! Wanneer je haard ontspiegeld glas heeft, moet je gebruik maken van een andere gebruiksaanwijzing en soms ook van andere reinigingsproducten. De ruit kan anders namelijk aangetast worden.

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij een Premium Partner bij jou in de buurt!

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!