Gesloten gashaard systeem

Bij een ‘gesloten systeem’ vindt de verbranding plaats in een haard die luchtdicht verbonden met het systeem en afgesloten van de omgevingsruimte.

Concentrische afvoerbuizen

Bij de gashaard met een gesloten systeem worden zogenaamde concentrische afvoerbuizen gebruikt. Dit zijn buizen met twee lagen. De binnenste pijp zorgt voor de afvoer van de verbrandingsgassen. In de buitenste pijp ontstaat een verwarmde lucht door de warmte in de binnenste pijp waardoor een natuurlijk trek ontstaat naar boven. De zuurstof die nodig is voor de verbranding wordt vanaf buiten naar binnen gezogen door de kachelpijp. Bij een gesloten systeem hoeft de pijp niet uit te monden boven de nok, maar kan deze ook uitmonden uit de gevel, het platte dak of een pui.

Moet ik altijd voor een gesloten systeem kiezen?

Nee, dit hoeft niet en is zelfs niet eens altijd mogelijk. Bij oudere woningen waar een schoorsteen of een oudere kachelpijp ingebouwd zit met een doorsnede van 10 centimeter, dan past de concentrische buis niet in de opening en zal een open systeem een geschiktere oplossing zijn. 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!