Welke haarden en kachels hebben geen afvoer nodig?

Wil je graag een haard of kachel, maar ben je niet in het bezit van een schoorsteen? Dan is dit nog steeds mogelijk! Er zijn voldoende oplossingen en wij geven jou er graag advies over.

Wat zijn de mogelijkheden?

(Gas)kachels en -haarden zonder afvoer zijn de ideale oplossing voor situaties waar een rookgasafvoer naar buiten toe geen mogelijkheid is. Er wordt tegenwoordig bij de meeste haarden gebruik gemaakt van een gesloten verbrandingssysteem. Het is bij sommige haarden belangrijk dat er genoeg ventilatiemogelijkheden (bij gas) in het huis zijn, om de kachel of haard zo goed mogelijk te laten werken. Deze zijn helaas niet overal meet verkrijgbaar. We adviseren daarom elektrische haarden. Deze zijn ook zonder afvoer aan te sluiten.

Wanneer er geen afvoer in je woning mogelijk is, zijn er twee opties:

  1. Een elektrische kachel of haard
  2. Een bio-ethanol kachel of haard


Foto: Haardenspecialist De Schouw

Elektrische kachels en haarden

Een elektrische kachel of haard is een goede oplossing voor woningen die geen schoorsteen hebben. Doordat deze haarden geen verbranding hebben, is een afvoer ook niet nodig. Een elektrische haard heeft namelijk alleen maar een stopcontact nodig om te kunnen branden. Ze kunnen ook blijven ‘branden’ zonder warmte af te geven, waardoor je eindeloos kunt blijven genieten.

Bio-ethanol kachels en haarden

Een bio-ethanol kachel of haard kan een eventuele oplossing zijn in situaties waar een afvoer niet mogelijk is. De brandstof van deze kachels en haarden is bio-ethanol. De eigenschap van deze brandstof is dat ze een erg schone verbranding hebben en daardoor zorgen voor erg weinig uitstoot. De brandstof wordt namelijk voor bijna 100% omgezet in warmte. Een afvoer is daarvoor overbodig.

Haarden en kachels die een afvoer nodig hebben

Niet elke soort kachel of haard kan zonder afvoer functioneren. Sommige soorten kachels en haarden moeten hun verbrandingsgassen naar buiten afvoeren.

De volgende kachels en haarden hebben een afvoer nodig om hun verbrandingsgassen af te voeren:


Foto: Sfeerverwarming Tromp en van Eck b.v.

Gaskachels en haarden

Bij de verbranding van gashaarden en kachels komen er minder verbrandingsgassen vrij, maar de gassen zijn er wel. Het is daarom noodzakelijk om een afvoer te hebben. Als je een gaskachel of gashaard hebt met een gesloten systeem, dan ben je flexibeler qua afvoer. Deze afvoeren kunnen namelijk door het dak of door de gevel van jouw woning, waardoor je niet afhankelijk bent van een schoorsteen.

Houtkachels en haarden

Het is bij een houtkachel en houthaard niet mogelijk om deze zonder afvoer aan te sluiten. Dit komt omdat er verbrandingsgassen vrijkomen wanneer je hout verbrandt en deze moeten afgevoerd kunnen worden. Er zal rookvorming in de ruimte ontstaan wanneer je geen afvoer hebt.

Pelletkachels en haarden

Hetzelfde geldt voor een pelletkachel; zonder afvoer is deze kachel niet mogelijk. Ook hier komen verbrandingsgassen vrij die moeten worden afgevoerd.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Je kunt dan altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!