Wat is een speksteenkachel?

Verschillende kachels bestaan tegenwoordig (deels) uit speksteen. Maar wat is speksteen eigenlijk?

Wat is speksteen?

Speksteen is een zachtgrijs stollingsgesteente, een natuurlijk materiaal dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van kachels. Speksteen slaat warmte goed op, de capaciteit hiervan is ruim twee keer zo hoog als bij een normale vuurvaste steen. Daarnaast heeft speksteen een hoog soortelijk gewicht en voelt het zachte oppervlak van deze steen aangenaam aan. Voor het vervaardigen van kachels is dit een ideale combinatie.


Foto: Betuws Haardenhuis

Welke warmte geeft een speksteenkachel?

Speksteen wordt geleidelijk warm en daardoor ook de omgeving. De speksteenkachel straalt de warmte rustig en gelijkmatig uit en geeft veel langer warmte af dan een gietijzeren of plaatstalen kachel. Het oppervlak van de speksteenkachel wordt echter niet te heet om aan te raken. Daarnaast kunnen je meubels dichter bij een speksteenkachel staan dan bij een gietijzeren of plaatstalen kachel.

Een speksteenkachel geeft namelijk accumulatiewarmte. Dat betekent dat de warmte in de steen opgeslagen wordt en geleidelijk wordt afgegeven aan de omgeving. Deze warmte voelt aan als een lekker warme deken. Normaal straalt een houtkachel alleen vanaf de ruit, maar de speksteenkachel straalt ook van het speksteen zelf. Bovendien zorgt de warmte van speksteen ervoor dat de omgeving door en door verwarmd wordt. Als je voor de kachel staat, wordt dus niet alleen de voorkant van je lichaam verwarmd maar ook de achterkant.

Een speksteenkachel heeft ook nadelen. Zo duurt het langer voor de speksteenkachel van buiten opgewarmd is. Daarnaast is de kachel een stuk zwaarder, doordat ze veel massa bezitten.

Meer weten over speksteen?

Wil je meer weten over speksteen of de werking van een speksteenkachel? Je kunt altijd terecht bij een van onze Premium Partners bij jou in de buurt.

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!