Wat is een passende haard voor mij?

Er zijn diverse aspecten van belang wanneer je een kachel of haard kiest. Om te beginnen is het raadzaam om jouw verwachtingen van een haard op te schrijven. Is het belangrijk dat de haard jouw woning verwarmt of wil je voornamelijk sfeer creëren? Welk vermogen heb je nodig?

Welk vermogen heb ik nodig?

Er blijft altijd een kans dat je een kachel of haard kiest met een te klein of te groot vermogen. Het vermogen dient groter te zijn wanneer de ruimte die je verwarmt ook groter is. Wanneer je een haard hebt gekocht met een te groot vermogen, zorgt dit ervoor dat je de haard alleen kan laten branden op een lage stand of je kunt de haard maar kort aan laten staan. Bij een houthaard resulteert dit in zwarte ruiten en een hoge uitstoot, omdat de verbranding slecht is. Bij een gashaard is het vlambeeld niet optimaal. De grootte van een ruimte is belangrijk voor het kiezen van een vermogen, maar de isolatie van het huis is ook belangrijk. Hoe beter het huis is geïsoleerd, hoe kleiner vermogen je nodig hebt. De grafiek hieronder laat je zien welk vermogen van de haard goed is voor de ruimte die je wilt verwarmen. Het vermogen (kW) is afgezet tegen het aantal kubieke meters (m3). Op deze manier kan je dus aflezen welk vermogen je nodig hebt. De drie verschillende lijnen hebben te maken met de mate waarin je huis geïsoleerd is. Let op dat dit een indicatie is en niet het exacte vermogen. Het precieze vermogen is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Voor advies op maat kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

Lijn A:

 • Heeft vloer- en muurisolatie;
 • Heeft goede isolatie;
 • Heeft dubbele beglazing.

 

Lijn B:

 • Heeft minimale vloer- en muurisolatie;
 • Heeft redelijke isolatie;
 • Heeft minimale dubbele beglazing.

 

Lijn C:

 • Heeft geen vloer- en muurisolatie;
 • Heeft slechte isolatie;
 • Heeft geen dubbele beglazing.

 

Heb ik een gesloten of open verbrandingssysteem nodig?

Daarnaast dient er een keuze gemaakt te worden tussen een open of gesloten verbrandingssysteem. Een open verbranding houdt in dat de zuurstof die nodig is uit de ruimte waar de kachel staat, wordt gehaald. Een open verbrandingssysteem is standaard bij een houtkachel. De ventilatie in de woning moet dan goed zijn.

Een gesloten verbranding wordt de zuurstof niet uit de ruimte gehaald, maar van buiten. Er is een concentrisch afvoerkanaal nodig om dit mogelijk te maken. Dit houdt in dat er binnen een kanaal nog een kanaal zit. Het binnenste kanaal voert de verbrande gassen af, hetzelfde als bij een open verbrandingssysteem. De zuurstof wordt naar binnen gezogen door het buitenste kanaal. Er ontstaat zo een af- en aanvoer, wat het gesloten verbrandingssysteem genoemd wordt.

Wil je meer informatie over de best passende haard voor jou? Kom dan gerust langs bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

 • Vond je dit artikel nuttig?
 • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!