Wat is de regelgeving voor het aansluiten van haarden en kachels?

Er is eindelijk duidelijkheid vanuit de Nederlandse overheid over de aansluiting van houtkachels, pelletkachels en gashaarden.

Hoe sluit ik een (pellet)kachel op een juiste manier aan?

Tot kort geleden was er veel onduidelijkheid in Nederland wat betreft het aansluiten van (pellet)kachels en haarden. Sommigen dachten dat de afvoer van de haard of kachel gelijk door de gevel mocht, terwijl anderen dachten dat dat niet de juiste manier was. Zij dachten dat de afvoer boven het dak moest uitmonden. Er was dus veel onduidelijkheid over de regelgeving in Nederland, waardoor specialisten het allemaal op hun eigen manier deden. Dat is gelukkig nu veranderd, want de Nederlandse overheid heeft eindelijk heldere regelgeving bekend gemaakt.

De nieuwe regelgeving

Sinds november 2019 geldt de NEN-2757:2019. Deze normering gaat over de uitmonding van een pellet-, hout- en gaskachel. Het volgende staat nadrukkelijk vermeld over de uitmonding van de rookgasafvoer: geveluitmondingen zijn uitsluitend toelaatbaar voor voorzieningen van rookgasafvoeren waarop:

  1. Gesloten gashaarden en kachels met en zonder ventilator aangesloten zijn.
  2. Open gashaarden en kachels met ventilator aangesloten zijn.

In deze normering is bovendien informatie over de rookgasafvoer van pellet- en houtkachels (vaste brandstoffen) te vinden. Er moet met de rookgasafvoer voldaan worden aan afstanden van aangrenzende gebouwen, deze moet uitmonden boven de nok van het dak (tenzij er gebruik wordt gemaakt van een ventilator buiten de kachel om) en de afvoer moet genoeg boven het dak uitsteken. Door deze nieuwe regelgeving is er veel duidelijkheid, zodat er geen discussies meer mogelijk zijn. Het is niet meer mogelijk om uitmondingen in de gevel te hebben, want dat staat vermeld in de nieuwe regelgeving.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Je kunt dan altijd terecht bij één van onze Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!