Wat is de geschiedenis van de kachel?

Veel mensen zijn in het bezit van een sfeervolle kachel, maar bijna niemand weet de geschiedenis ervan. Wij vertellen jou daarom graag meer over deze geschiedenis. Een kachel is een apparaat dat verwarmt door middel van brandstof dat verbrand wordt of door elektrische warmte.

Welke categorieën kachels zijn er?

Er zijn diverse categorieën kachels op de markt: houtkachels, gaskachels, pelletkachels, elektrische kachels, kolenkachels, turfkachels, oliekachels, petroleum kachels en allesbranders (kunnen op meerdere brandstoffen warmte genereren, zoals hout, steenkool of turf). Verder kan er ook een verschil gemaakt worden tussen kachels op stralingswarmte en kachels op convectie, dit hangt af van hoe de warmte afgegeven wordt. Er werd tot aan de 17e eeuw alleen gebruik gemaakt van open haarden om een ruimte te verwarmen. Zo’n open haard bestond uit een haardplaat, een rooster of vuurkorf en een aslade, met een schouw met kachelpijp. Vanaf de 17e eeuw kwamen voor het eerst de echte kachels op de markt. Dit waren kachels van gietijzer op pootjes met een kachelpijp. Met deze kachels werden bijvoorbeeld kassen verwarmd.


Foto: Condor Haard en Interieur

Wat zijn de verbeteringen?

Pas vanaf het begin van de 19e eeuw kregen de kachels weer meer aandacht. Er ontstond toen een tussenvorm, de zogenoemde ‘kachelhaard’. Deze heeft een kast van gietijzer, zoals bij de gietijzeren kachels uit de 17e eeuw en ze hebben een open voorkant, zoals bij de open haarden van voor de 17e eeuw. Er kwamen daarna verschillende verbeteringen en dat resulteerde in het bijna verdwijnen van de open haard na 1875. De kolenkachels kwamen vanaf de 20e eeuw in beeld. Gaskachels werden weinig verkocht, omdat ze duur waren door de hoge brandstofkosten. De oliekachels kwamen rond het jaar 1950, maar waren snel weer van de baan toen de aardgestookte kachels in opkomst waren. De centrale verwarming werd vanaf de jaren 60 in veel huishoudens gebruikt.

De hedendaagse kachels

De kachels die in deze tijd centraal staan, zijn de pelletkachels. Een pelletkachel is een verbrandingskachel die automatisch aangestuurd wordt. Het is dus in feite een elektronische houtkachel, waar houtpellets in verbrand worden. Deze kachels hebben een erg hoog rendement en een optimale verbranding doordat er een zeer geavanceerde techniek in zit. Dit zorgt ervoor dat er ruimtes op een milieuvriendelijke manier worden verwarmd. Verder zijn gashaarden, houtkachels en elektrische kachels ook van deze tijd. Vandaag de dag worden kachels niet alleen gekocht om ruimtes te verwarmen, maar ook om een ruimte sfeervoller te maken.

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!