Wat houdt ECODESIGN 2020 in?

Het is voor retailers sinds 1 januari 2020 niet meer veroorloofd om pellet- of houtkachels zonder de EcoDesign-normering te verkopen.

Wat houdt deze normering precies in?

De EcoDesign-regeling van 2020 is een maatregel van de Europese Unie. Op deze manier willen ze ervoor zorgen dat de (schadelijke) uitstoot, die door kachels en haarden wordt geproduceerd, wordt verminderd. Het doel is om de ‘vervuilende en oude houthaarden en kachels’ uit te faseren. De gedateerde toestellen zijn van groot belang in de discussie over het mogelijk voorkomen van houtrook overlast. Deze regelgeving gaat in Europa pas vanaf 2022 in, maar sinds 1 januari 2020 moeten alle nieuwe houthaarden en kachels die in Nederland worden verkocht al aan de EcoDesign-normering voldoen. In Nederland wordt deze normering van de Europese Unie dus vast eerder ingevoerd. Om te kunnen voldoen aan deze normering moeten de houtkachels en haarden een hoger rendement hebben, van minstens 75%. De toestellen mogen ook nog maar een uitstoot van 40 mg fijnstof per M3 hebben. Nieuw geproduceerde houthaarden en kachels die hier vanaf 2020 niet aan voldoen, mogen niet meer worden verkocht.

Wanneer voldoet je haard of kachel aan de EcoDesign-normering?

Wanneer een toestel voldoet aan de nauwkeurige emissie- en vereiste efficiëntiecriteria voor EcoDesign 2020 en is getest door een onafhankelijk en goedgekeurd testinstituut dan voldoet de kachel aan de EcoDesign-normering. De verantwoordelijkheid voor het verkrijgen van deze feiten op papier ligt in eerste instantie bij de fabrikant.


Foto: Rian Roosendaal

UPDATE: De EcoDesign-regeling heeft een paar maanden vertraging

De EcoDesign-regeling van 2020 zou sinds 1 januari 2020 verplicht worden in Nederland. De Europese Unie had echter enige bezwaren, waardoor deze regeling een paar maanden later wordt ingevoerd. Ondanks het feit dat er vertraging opgetreden is, houden de leden van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche zich hier sinds 1 januari 2020 al wel aan. Het is namelijk een regeling die in het belang van iedereen is. Het ILT (inspectie) heeft laten weten dat er meer medewerkers gaan inspecteren of retailers zich echt aan de normering houden.

Nieuwsgierig geworden naar een haard of kachel die aan de EcoDesign-regeling voldoet? Kom dan gerust langs bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!