Hoe bepaal ik het vermogen van mijn haard of kachel?

Voor veel mensen zijn lage temperaturen een reden om eens naar een haardenzaak te gaan. Alleen hoe bepaal je welk vermogen goed is voor jouw situatie en wat stelt vermogen eigenlijk voor?

Wat houdt vermogen in?

Een ander woord voor vermogen is warmteopbrengst. Het vermogen wordt aangeduid in Kilowatt (kW). Het aantal Kilowatt geeft de hoeveelheid afgegeven warmte van de haard of kachel aan. Dus hoe meer Kilowatt, hoe meer warmte er afgegeven kan worden.

Hoe weet je welk vermogen je nodig hebt voor jouw situatie?

Het vermogen dat je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Hoe het pand geïsoleerd is;
  • Of er centrale verwarming aanwezig is;
  • Hoe vaak de haard of kachel gestookt wordt;
  • Hoe groot de ruimte is die de haard of kachel zal verwarmen;
  • Of de haard of kachel gaat fungeren als sfeer- of hoofdverwarming.

Fouten in het berekenen van het vermogen

De bekendste rekenmethoden houden geen rekening met sfeerverwarming, maar baseren hun berekeningen altijd op een haard of kachel als hoofdverwarming. Dit is ook de meest gemaakte fout als het gaat om het adviseren van haarden en kachels aan klanten. Veel mensen kiezen voor een grote haard met een hoog vlammenspel, deze haarden geven echter ook veel warmte af. Door het adviseren van een verkeerd vermogen haard, kunnen sommige mensen niet het uiterste halen uit hun haard omdat het anders al snel te warm wordt. Voor een deskundig advies kun je daarom altijd terecht bij één van de Premium Partners van Kachels.nl.


Foto: Bouwmans Vuur Totaal

De kachel heeft niet genoeg vermogen

Het vermogen van de haard of kachel is te laag en dit zorgt ervoor dat de ruimte niet helemaal verwarmd wordt. Wanneer je een houtkachel dan te hard gaat stoken, zal dit zorgen voor een groter risico op beschadiging en voor rendementsverlies.

De kachel heeft meer vermogen dan nodig is

Gashaarden
Je kan de gashaard een standje zachter zetten, dit zorgt er echter wel voor dat er sfeer verloren gaat en dat het vuur lager zal branden. Een modulerende functie verkleint dit probleem een beetje. Dit systeem zit tegenwoordig in veel gashaarden en het zorgt ervoor dat de vlammen automatisch veranderen van hoogte.

Houthaarden
Als je een te grote houtkachel koopt, zorgt dit vaak voor problemen. Er zal sprake zijn van een onvolledige verbranding, omdat de kachel niet op zijn optimale temperatuur gestookt kan worden. Dit resulteert in een vervuilde kachelpijp en kachel, zwart glas en een overbodige uitstoot van geurverbindingen. Overlast wordt daarom ook vaak veroorzaakt door een kachel die te zacht gestookt wordt. Een andere reden voor overlast is het stoken van verkeerd hout. Het stoken met goed hout is om die reden ook erg belangrijk.

Indicatie van het vermogen

Onderstaande tabel geeft je een indicatie welk vermogen nodig is voor de ruimte waar je het toestel wilt plaatsen. We willen graag herhalen dat dit een indicatie is, dit hoeft niet in alle gevallen te kloppen. Het vermogen kan berekend worden door te kijken naar de verschillende factoren die in een kopje hierboven genoemd zijn, isolatie is hierbij erg belangrijk. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder vermogen je nodig hebt om je woning te verwarmen. De Premium Partners helpen je, met advies op maat, graag op weg!

Vermogen haard berekenen: W=m3x (60W-100W)

Ruimte Goed geïsoleerd Redelijk geïsoleerd Slecht geïsoleerd
60 m3 3,6 kW 4,8 kW 6,0 kW
80 m3 4,8 kW 6,4 kW 8,0 kW
100 m3 6,0 kW 8,0 kW 10 kW
120 m3 7,2 kW 9,6 kW 12 kW
140 m3 8,4 kW 11,2 kW 14 kW
160 m3 9,6 kW 12,8 kW 16 kW

 

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!