Kan ik mijn televisie boven de haard plaatsen?

Een haard en een televisie zijn sfeermakers in je woning. Het is goed te begrijpen dat je deze graag boven elkaar wilt plaatsen. Maar naast een sfeermaker is een haard ook een warmtebron en dit heeft gevolgen voor de plaats van de televisie bij de haard. In de meeste gevallen is het mogelijk om de televisie boven de haard te plaatsen, maar daarbij moet je wel rekening houden met een aantal factoren.

De maximale warmteafgifte

Televisies kunnen tegen hitte, maar slechts tot een bepaalde hoogte. Wanneer deze hoogte overschreden wordt, resulteert dit in een kortere levensduur van je televisie en dat wil je natuurlijk niet. Er zijn gelukkig verschillende maatregelen waarmee je deze kortere levensduur tot een minimum kunt beperken. Allereerst moet je weten wat de maximale temperatuurafgifte is bij het stoken van jouw haard of kachel. Deze warmteafgifte is namelijk per haard verschillend. De warmteafgifte is daarnaast bij een gashaard vaak makkelijker te regelen dan bij een houtkachel. Om te weten of je de tv boven de haard kunt plaatsen, moet je dus kennis hebben van de maximale warmteafgifte.

Gebruik een nis om je tv in te plaatsen

Je kunt een nis gebruiken om de televisie tegen de warmte van de haard te beschermen. Zo’n nis is functioneel en vaak ook heel stijlvol. Zo kun je het nuttige met het aangename verenigen!

Aan het gebruik van een nis zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. De nis dient bijvoorbeeld minimaal 30 cm van de haard geplaatst te worden en de haard weer minstens 10 cm boven deze nis. Hoe groter de afstand, hoe beter het is voor de levensduur van je televisie.

Een televisie en een houthaard

Vanwege de hoge temperaturen die kunnen ontstaan bij een houthaard, is het in de meeste gevallen niet aan te raden om een televisie boven een houthaard te plaatsen. Wil je weten of er voor jouw situatie toch een mogelijkheid is? Vraag het dan aan één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

Een televisie en een gashaard

Bij een gashaard verdient het de voorkeur om deze indien mogelijk te laten inbouwen. Zo heeft de tv minder te verduren van de warmte van de haard.

Een televisie en een elektrische haard

Een elektrische haard is eenvoudig te combineren met een televisie. Deze haarden bieden soms wel de optie tot verwarmen, maar de warmteafgifte is veel lager dan bij een gashaard of houtkachel. Zo kunt u zonder zorgen deze twee sfeermakers boven elkaar plaatsen.


Foto: Tromp & Van Eck

Plaats de haard naast de tv

Een andere, eenvoudigere oplossing is om de haard naast de tv te plaatsen. Bijvoorbeeld op een televisiemeubel. Zo heb je tegelijkertijd plezier van de haard én de tv en hoef je je niet druk te maken over de warmteafgifte van de haard.

Advies voor jouw situatie

Vraag je jezelf af wat de beste optie is voor jouw situatie? Onze Premium Partners staan je graag te woord! Er zit er altijd wel een bij jou in de buurt.

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!