Hoe moet ik mijn kachelruit schoonmaken?

Ondanks een correcte manier van stoken van je houthaard- of kachel onstaat er na loop van tijd enige aanslag. Hier lees je hoe je dit voorkomt.

Hoe maak ik mijn kachelruit effectief schoon?

Probeer een van deze opties:

Kachelruitreiniger

Het is niet moeilijk om jouw kachelruit schoon te maken. Een speciale kachelruitreiniger weekt aanslag effectief los van de ruit. Op deze manier is de kachelruit weer snel schoon. Allereerst spuit je de kachelruit geheel in. Vervolgens laat je het 10 minuten intrekken. Daarna maak je de ruit schoen met een doekje. Een schuurspons is een alternatief. Zo kan je de roetaanslag los schuren van de ruit, zonder krassen achter te laten. Naast het feit dat er weer een prachtig vuurzicht is, zorgt de gladde ruit ervoor dat roetdeeltjes minder hechten.


Foto: Betuws Haardenhuis

Staalpolish

Heb jij hinder van een ingebrande kachelruit met ‘pitjes’ die er erg goed op vastzitten? Wij adviseren je om HG staalpolish te gebruiken. Wanneer je een klein beetje van dit middel op wat keukenpapier aanbrengt en goed wrijft, dan wordt de ruit op die plek wat gepolijst, zonder dat er krassen ontstaan.

Huis-tuin-en-keuken

De bekende huis-tuin-en-keuken oplossingen blijven ook populair. Ze brengen alleen wel vaak wat meer rommel met zich mee. Je kunt namelijk ook gebruik maken van krantenpapier of keukenpapier. Ook deze oplossingen leggen wij graag aan je uit.

Stappenplan voor het reinigen van een houtkachelruit:

 1. Pak een stuk kranten- of keukenpapier.
 2. Bevochtig en kreukel dit papier.
 3. Doop het daarna zorgvuldig in het as onderin de kachel.
 4. Met de kant van het as wrijf je meerdere keren tegen de kachelruit, zodat de roetaanslag loslaat.
 5. Tenslotte haal je de stukjes roest die loslaten weg met een vochtig stuk keukenpapier en daarna met een droog stuk papier.

Je kunt ook thee gebruiken in plaats van as. Je dept dan een stuk keukenpapier in een schaaltje thee. Het wordt aangeraden om onder de kachelruit wat oude kranten te leggen, zodat de roetdeeltjes opgevangen kunnen worden. Daarna maak je van het keukenpapier een propje, zodat de kachelruit schoongemaakt kan worden. Voor het verder schoonmaken van de ruit, heb je een nat stuk keukenpapier nodig. De laatste vuile vegen op de ruit kan je zo weghalen.

Let op dat deze middelen alleen bruikbaar zijn bij houthaarden en houtkachels. Bij gashaarden en vooral degene met ontspiegeld glas, is het verstandig om aanbevolen middelen van de fabrikant te gebruiken.

Hoe voorkom ik roetaanslag op mijn kachelruit?

Geschikt hout

Ten eerste is het gebruiken van het juiste hout van belang bij het stoken van de haard. Hoe droger het hout is, hoe schoner de kachel brandt. Stoken met hout met verfresten, olie of andere stoffen wordt sterk afgeraden. De verbranding zal dan onvolledig zijn en daardoor komen er reststoffen los die niet gewenst zijn. Het milieu wordt op die manier belast en bovendien vervuilt het ook jouw rookkanaal en houtkachel. Het stoken van elzenhout, berkenhout, essenhout en eikenhout wordt aangeraden. De verschillende houtsoorten hebben hun eigen kenmerken:

 • Elzenhout: dit hout is erg geschikt voor een compacte houtkachel of houthaard. Elzenhout ontbrandt vrij snel en gemakkelijk, doordat de houtsoort zacht is. Het vlammenspel is daarom meteen in de kachel te zien. Dit hout wordt vooral bij speksteenkachels gebruikt. Speksteen neemt de gestookte warmte op, zodat je de hele dag van een houtkachel kunt genieten die aangename warmte afgeeft.
 • Berkenhout: dit hout staat bekend om zijn schone en snelle verbranding. Dit is een uitermate geschikte brandstof als je je woning snel wilt verwarmen. Berkenhout is handig wanneer je korte tijd wilt stoken. Dit gedroogde hout zorgt voor een vlammenspel dat een warme sfeer geeft en blijft verrassen.
 • Essenhout: essenhout is een brandstof die geschikt is voor een open haard of een houtkachel. Dit hout geeft heerlijke warmte en heeft een langzame verbranding, doordat de houtsoort hard is. Dit resulteert in een rustig en prachtig vlammenspel met een langzame verbranding.
 • Eikenhout: de verbranding van eikenhout is net zoals essenhout erg langzaam, dit zorgt voor een aangename warmte afgifte. Eikenhout heeft een hoog rendement, is elastisch en zorgt voor een heerlijke houtgeur door de gehele woning. Wanneer je met droog en goed hout stookt, zal er een levendig en knetterend vlammenspel te zien.

Verantwoord stoken

Daarnaast is het stoken op de juiste manier en het hebben van de juiste grootte haard of kachel voor jouw woning van belang. Ook moet het afvoerkanaal op een vakkundige manier aangelegd zijn en zijn afgestemd op jouw haard of kachel.

Kachelruit van een gaskachel schoonmaken

Je kan de ruit van een gaskachel schoonmaken met een vochtig doekje en een schoonmaakmiddel dat krasvrij is, zoals koperpoets. Het deurtje van veel gaskachels en gashaarden gaat makkelijk open. Vooral wanneer je voor het eerst stookt, is het belangrijk dat de kachelruit schoon is. Op deze manier voorkom je dat mogelijk vuil op de nieuwe kachelruit inbrandt.


Foto: Sfeerverwarming Tromp & Van Eck b.v.

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij één van onze Premium Partners bij jou in de buurt!

 • Vond je dit artikel nuttig?
 • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!