Een CV-haard, wat is dat?

Wanneer je een kachel of haard op een CV-installatie aansluit, krijg je een CV-kachel. Er is steeds meer vraag naar deze haarden, omdat deze haarden jouw huis weer op een andere manier verwarmen.

Is een CV-haard een goed alternatief voor een CV-ketel?

Veel mensen willen een CV-ketel vervangen voor een CV-haard, omdat de stookkosten dan omlaag gaan of omdat ze onafhankelijk willen zijn. Hierbij is de belangrijkste vraag waar de kachel of haard voor gebruikt gaat worden. Zo kan deze gebruikt worden om een ruimte te verwarmen of juist om een bepaalde sfeer te creëren.

Hoe werkt een CV-kachel of haard?

De kachel wordt allereerst op de retourleiding en aanvoer van het CV-systeem aangesloten. Er wordt koud water aangevoerd en wanneer de juiste stooktemperatuur bereikt is, zorgt een pomp ervoor dat het water door/langs de warmtewisselaar wordt geleid. Deze pomp zit bij een pelletkachel al bij de behuizing en bij een inbouwhaard is deze extern. Het water dat verwarmd is, wordt daarna door het CV-systeem gepompt en dat zorgt ervoor dat de radiatoren en/of vloerverwarming worden verwarmd. Wanneer je minder warmte nodig hebt dan dat er aangeboden kan worden, kan er bij de CV-haard warm water weggevoerd worden en wordt er koud water toegevoerd. Een pellet CV-kachel kan op een lage stand-by modus blijven branden of de kachel zal uitgeschakeld worden.

Het is raadzaam om bij de aanschaf van een CV-haard of kachel er een buffervat bij te kopen. Een buffervat kan bijvoorbeeld in een schuur of op een zolder worden geplaatst. Het aanlegwerk zal wel meer zijn, maar dit zorgt er wel voor dat het rendement van jouw haard direct veel hoger is. Als je een buffervat hebt met verschillende spiralen, kan de warmte die er teveel is daarin worden opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat er geen energie verloren gaat, wat afstort genoemd wordt. Een buffervat kan er daarnaast ook voor zorgen dat de kachel het tapwater ook verwarmt (zoals het water om te douchen). De CV-ketel (en mogelijke zonnecollectoren) kan/kunnen ook aangesloten worden als je werkt met verschillende spiralen. Deze kan dan bijschakelen als er meer warmte nodig is dan er aangeboden kan worden (bijvoorbeeld als er heel veel mensen achter elkaar gaan douchen). Bovendien zal de haard in de zomer niet vaak aanstaan en dan zorgt de CV-ketel er wel voor dat je warm water hebt. Zonnecollectoren kunnen het tapwater al voorverwarmen in de zomermaanden. ‘Off the grid’ wonen komt met zo’n volledige installatie steeds dichterbij.

Wat is het verschil tussen een pellet CV-kachel en een hout CV-kachel of haard?

In dit gedeelte zal vooral het CV-zijdige gedeelte uitgelicht worden. De pelletkachel bezit in de eigen behuizing meestal al kranen, beveiligingsnippels, een drukvat en een waterpomp. Bij een houthaard moeten deze onderdelen nog apart aangeschaft en geïnstalleerd worden.

Om deze onderdelen te plaatsen of voor reparaties, is er genoeg ruimte achter de haard nodig. Dit is bij een houthaard lastiger om te realiseren, tenzij de ruimte achter de houthaard toegankelijker is (zoals een garage, meterkast of trapkast). Bovendien zal de pelletkachel automatisch lager gaan branden of zelfs uitgaan als er geen vraag meer is naar warmte, omdat deze elektronisch wordt aangestuurd.

Wat zijn de voor- en nadelen van CV-haarden?

Voordelen:

  • Je bent voor een groot gedeelte onafhankelijk;
  • Kan gecombineerd worden met verschillende systemen;
  • Er kan een grotere haard geplaatst worden zonder dat het te snel te warm is;
  • De gaskosten zullen lager zijn;
  • Pellet-CV kachels hebben al veel van de benodigdheden standaard in de kachel zitten;
  • Warmte en sfeer zijn door het gehele huis merkbaar.

 

Nadelen:

  • Het is relatief prijzig;
  • Wanneer je ook in het bezit bent van een buffervat, kan alles bij elkaar veel ruimte innemen.

 

Heb je nog vragen over CV-haarden of kachels? Dan kan je altijd terecht bij één van de Premium Partners bij jou in de buurt!

 

  • Vond je dit artikel nuttig?
  • Ja   Nee

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat vind jij van Kachels.nl? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!